HBTQ-house ska öppna ögonen på sporten

Stockholm Pride står inför sin hejdundrande avslutning. Men det är inte bara i huvudstaden alla människors lika värde sätts på agendan. Nu släpps det regnbågsmusik från synnerligen oväntat håll.

Ishockey är en machosport. En värld där homosexualitet, hbtq-frågor och alla människors lika värde knappast är ämnen som dagligen står på agendan. Det vill Kiruna IF i Hockeyettan ändra på.

Klubben inledde under våren ett arbete för att bli landets första hbt-certifierade förening. Det innebär bland annat att representationslaget kommer spela i regnbågsfärgade matchtröjor och att a-lagsspelarna kommer ge sig ut och föreläsa och delta i aktiviteter som syftar till att öka förståelsen och acceptansen för människors olikheter och likheter.

Ett hedervärt initiativ och så här konstaterade klubben själva i en skrivelse när satsningen offentliggjordes:

Vi vill visa vår övertygelse genom att lägga till klubbfärger för att främja acceptans och jämlikhet. Att vi gör det från vår utgångspunkt, i en manligt dominerad idrott och i en manligt dominerad stad, borde sända en signal till hela hockeysverige och Sverige. En signal om att olikheter och unicitet är något att värdesätta och en förutsättning för nytänkande och utveckling inom samhällets samtliga funktioner och nivåer. Vi vet i alla fall att Kiruna och liknande städer behöver det. Därför ska Kiruna IF, med andras hjälp, skapa de bästa möjligheterna för alla oavsett etnisitet, kön, sexuell läggning, religion m.m.

Som ett led i sin satsning släppte klubben dessutom en låt i dagarna. En snärtig housedänga som man tagit fram tillsammans med The Jovian Channel och A-TEC och där ett gäng spelare dessutom får vara med och körsjunga.

Det är allt annat än vad idrottslåtar brukar handla om. Tjusigt utfört snarare än lökigt klämmigt.

Snygg musik och viktigt budskap i ett med andra ord.

Och det kommer från väldigt oväntat håll.