Härdsmälta i huvudet på Grammyjuryn

Amerikanska filmgalor som Oscarsgalan och Golden Globes brukar fånga mitt intresse varje år, men musikgalornas musikgala – Grammy Awards – brukar jag undvika. Den största anledningen till att jag är totalt ointresserad av Grammygalan är det kaosartade antalet kategorier.

I år var det inte mindre än 83 (!) kategorier som tränges under galan, som ägde rum natten till måndag. Några av kategorierna var: Best Pop Solo Performance, Best Pop Duo/Group Performance, Best Traditional Pop Vocal Album, Best Pop Vocal Album, Best Rock Performance, Best Rock Song, Best Large Jazz Ensemble Album, Best Contemporary Christian Music Album, Best Latin Rock, Urban or Alternative Album, Best Tropical Latin Album…

Ja ni, fattar, det här är en gala i behov av en ORDENTLIG trimmning om en ska lyckas hålla det minsta intresse uppe. Och den kanske även är i behov av en viss balansering.

Den genre som benämns Metal har nämligen en (1) kategori: Best Metal Performance. Där hittar vi fem låtar från olika band. En god tanke, att ge pris för låtar istället för album, men det verkar ju lite konstigt när genren Rock har olika kategorier för både performance, album och song. Att samla all musik som kan benämnas som Metal under ett och samma paraply borde också ge juryn ett närmast oändligt antal bidrag att bedöma.

Och kanske var det just det som ställde till det i huvudet för juryn i år. Vi tittar på de nominerade:

Tenacious DThe Last in Line (”Ronnie James Dio – This is your life”)
AnthraxNeon Knights (”Ronnie James Dio – This is your life”)
MastodonHigh Road (”Once more round the sun”)
MotörheadHeartbreaker (”Aftershock”)
SlipknotThe Negative One (”5: The Grey Chapter”)

Två av de nominerade bidragen är alltså covers från en hyllningsplatta till Dio. Va fan? All respekt åt banden och särskilt åt Dio, men det måste funnits något bättre att nominera än covers? Var är låtarna från Krieg, Mortals, Agalloch och Black Anvil?

Nåja, de där coversen måste väl vara där för utfyllnad, det måste ju vara antigen Slipknot eller Mastodon (även om det finns roligare låtar från ”Once more….” att nominera) som tar hem det här, tänkte jag naivt nog.

Well lo and behold – priset för Best Metal Performance gick till Tenacious D. En Dio-cover blev årets bästa metal-låt.

URSÄKTA MEN HUR FAN KAN TENACIOUS D VINNA ÖVER MASTODON??

Grattis juryn, ni har satt stämpeln ”PAJASGALA” över hela arrangemanget. Förut var jag ointresserad av Grammygalan, nu är det bojkott som gäller.

Mastodon var i alla fall välklädda.