Här peakar Adele som liveakt

Adele
Tele2 Arena
2016-04-29

Det är svindlande att Adele föddes drygt två månader innan mig. När hon står på scenen och sjunger sina ballader så är det som att hon förmedlar känslor från ett helt liv. Kärlek, förlorad kärlek, smärta och vemodigt tillbakablickande. Hon verkar ha hur mycket som helst att plocka från när hon skriver sina texter. Vad skulle en annan skriva låtar om? Att ligga i soffan och glo på Netflix?

Det är det ena som gör Adele så stor i mina ögon. Det andra är det som redan tagits upp i ett antal artiklar och krönikor inför Sverigespelningen – att hon är så förbannat genuin. Hon svär, garvar åt sig själv och verkar inte ha några gränser för vad hon kan tänka sig att berätta från scenen. Hon är rolig och om man hamnar i hennes sällskap på en fest så drar hon förmodligen världens bästa anekdoter.

Och det tredje är förstås rösten som är i en klass för sig, inte bara i studion utan även live. Inte en gång spricker den – trots Adeles egna varningar om att hon brukar rapa när hon tar i under Don’t you remember.

Det är precis rätt tillfälle att se Adele nu. Efter tre skivor har hon precis lagom mycket material att plocka av och låtlistan som hon bjuder på är en kavalkad av guldkorn. Från självklara låtar som Set fire to the rain, Rolling in the deep och Someone like you till de bästa låtarna från senaste skivan.

Tillsammans med ett tight liveband och en scenshow som bland annat bjuder på regn och enorma videoprojektioner blir det inget annat än en succékväll. Rekord för sittande publik i Tele2 Arena också, med 31 069 själar på plats.

Fem höjdpunkter

One and only
Den här souliga balladen är en av Adeles bästa låtar och funkar mycket bra live. Dessutom introduceras bandet när scenen tänds upp till det första trumslaget – snyggt.

Rumor has it
”Your last chance to dance” säger Adele fyra låtar in. En av få upptempolåtar under kvällen och publiken hänger med.

Skyfall
Blåset känns ända in i benmärgen och vackra ljuskäglor letar sig över läktarna. Konsertens mäktigaste parti.

Don’t you remember
I ett helakustiskt arrangemang till skillnad från på skiva, men Adele tar i från tårna och det blir ett av konsertens starkaste ögonblick.

Someone like you
Såklart. Det går inte att värja sig. Särskilt när Adele lämnar över till publiken som sätter refrängen i en 30 000-mannakör. Så här mycket gåshud har det väl inte varit på Tele2 Arena sedan Kennedy sköt Bajen till Allsvenskan.

Hela låtlistan

Hello
Hometown glory
One and only
Rumor has it
Water under the bridge
Skyfall
Million years ago
Don’t you remember
Send my love (to your new lover)
Make you feel my love
Sweetest devotion
Chasing pavements
Someone like you
Set fire to the rain
– – – – –
All I ask
When we were young
Rolling in the deep