Här börjar en ny era av Ghost

Den är här nu. Ghosts nya singel. Vi börjar från början.

Ghost är ett av mina absoluta favoritband. Varför? Jag antar att de tilltalar det allra mest grundläggande i min musiksmak:

1. Fantastiskt bra låtar. Det behöver väl knappast nämnas.

2. De klär ut sig och är anonyma. Imagen och mystiken kring medlemmarnas identiteter är samma anledning till varför jag blev kär i Kiss i barndomen och Slipknot i tonåren.

3. De sjunger om djävulen. Ett enkelt knep för att få mig att gilla ett band. Jag vet inte varför. Det är bara något som är så sjukt tilltalande med rader som ”Belive in one god do we, satan almighty” och ”Oh satan, devour us all, hear our desperate call”.

Det började med att en kompis visade ett youtube-klipp på när Ghost spelade Ritual på Hammer of Doom-festivalen 2010. Det här var i samband med att de släppte den första skivan. Det var kärlek vid första ögonkastet och sen har det bara rullat på. Det kom snart fram att bandet kom från Linköping, några mil från vår egen hemstad, och det gjorde hela fenomenet ännu häftigare.

Den 15 december 2012 var vi på Cupolen i Linköping. Ghost var på gång med en ny singel och skiva, och de hade annonserat att det skulle bli en speciell ceremoni. Och under konserten fick vi se Papa Emeritus lämna över till Papa Emeritus II (medelst ett väl utfört illusionstrick – det krävs inte så mycket för att höra att Papa I och Papa II låter rätt lika). En ny era hade börjat. Och nu är det dags igen.

På onsdag spelar Ghost, som efter andra skivan ”Infestissumam” har blivit ett världsband, på lilla Doom i Linköping och Papa Emeritus II kommer att lämna över stafettpinnen till Papa Emeritus III. Jag kommer inte kunna vara där och det är ju en jävla ångest alltså. Jag unnar alla som kommer att gå på spelningen att se Ghost i sin hemstad och att få se påve-bytet.

De senaste veckorna har hype-maskinen kring Ghost gått på högvarv och jag har gottat mig i alla detaljer som går att få tag på om den kommande skivan. Det senaste som släpptes var den här snygga reklamen:

11390181_654323688000896_1854726688783277093_nTiteln på albumet blir ”Meliora”. I den stora intervjun i Sweden Rock Magazine härom månaden berättade en av de namnlösa om koncept-tänket i den nya eran av Ghost. Efter första skivans old school-katolicism och senaste skivans 1700-tals-kyrka är det dags för en retro-futuristisk blinkning med starka ”Metropolis”-känningar. Och det syns ju verkligen på skivomslaget. Omslaget till första skivan var en referens till filmen ”Salems Lot”, det andra till filmen ”Amadeus”, och det här är inspirerat av just ”Metropolis”. Den nya skivan är förresten producerad av Klas Åhlund från Teddybears, som aldrig har producerat ett hårdrocksalbum tidigare. Jag gillar det, det kan hända något intressant där.

I låtlistan står titeln Spöksonat ut. En låt på svenska? Det känns mer som en instrumentell låt. Den ska bli väldigt intressant att höra i alla fall. Och hur kommer Papa III att se ut? Han syns inte särskilt mycket i det där promo-klippet, men på onsdag lär det kablas ut bilder från Linköping.

Det här är också en del av varför jag älskar Ghost. Det går att sitta i timmar och diskutera och spekulera om detaljer, särskilt så här i album-tider.

Och så är det den där nervositeten. Det är ett fåtal band som gör mig nervös när de ska släppa något nytt. Man vill verkligen att det ska låta bra. Det är Iron Maiden, Mastodon – och Ghost. Och nu är det här, första smakprovet från ”Meliora”.

Så hur låter det?

Jag skulle kunna låta min tweet när låten släpptes sammanfatta.

Men okej, jag ska utveckla något. På förhand har det låtit som att Ghost skulle gå mot ett tyngre sound, och visst hörs det i Cirice (gammal engelska för kyrka). Det är tungt riffande gitarrer och maffiga trummor. Ghost har aldrig låtit mer metal än här.

Samtidigt så finns den melodiska refrängen där, och första refrängen där Papa sjunger över ett piano med en nästan bräcklig röst, är otroligt snygg. Samspelet skapar en dynamik som är otroligt bra.

Det är headbanga-och-slå-med-näven-i-luften i verserna och allsång i refrängen. Jag är avis på de som får höra den här låten live på onsdag.

Första singeln till ”Infestissumam” var Secular Haze och den var mer speciell, den tog några lyssningar innan den fastnade. Cirice är en fullträff från första gången jag hörde den.

Fan vad skönt att kunna andas ut.

Ghost är tillbaka. nemA.

Ladda ner låten från Ghosts hemsida.

”Meliora” släpps den 21 augusti.