Göteborg – en stad att besjunga

Staden Göteborg besjungs flitigt i många olika typer av musik. Så gör även Seaweed Meadows i sin melodi Andra Långgatan. Drefvet ger bandet pennan och låter dem presentera sina favorit-referenser till hemstaden.

Har man någon gång rumlat fram och tillbaka längs Andra Långgatan och in och ut genom dörrarna på belägenhetens vattenhål känner man igen sig i låten hämtad från aktuella albumet ”Echoes of an Avalanche”. Det är en på alla sätt älskvärd bit pop eller rock, eller vad man nu väljer att kalla det (avnjut video längre ner) med inte så lite Göteborgskänsla.

Men Seaweed Meadows är knappast ensamma om att besjunga hemstaden. Många har gjort det innan och många kommer göra det efter dem. Den spirande orkestern får ordet och listar här sina favoriter ur andras låttexter om Göteborg.

Västra Frölunda – Kristian Anttila

… Och vem är du att mig fördöma?
Varifrån är du?
Kom till Västra Frölunda och föds död
Tanken slog mig när jag åkte på spö…

Kanonbra låt med självbiografisk touch, Kristian sjunger om sina rötter men inte på något speciellt positivt sätt. Förmedlar en känsla av att inte riktigt höra hemma någonstans. Kul kuriosa är att Kristians basist Petter Seander sköter vår promotion.

hakanJag har varit i alla städer – Håkan Hellström

Jag hör fortfarande hur havsvindarna blåser
Jag ser fortfarande hur hennes mörka ögon glöder
Hon var tjugotre
När jag lämnade GBG…

Okej, att droppa in Håkan när man snackar göteborgsreferenser är lite som att skjuta i öppet mål, men det går liksom inte att ta sig runt honom i såna här sammanhang. Hela hans katalog är ju lite av en orgie i Göteborgsdekadens.
Detta är en galet bra låt och det är kul att Håkan i introt sjunger om de göteborgska vindarna precis som vi gör i vår låt Andra Långgatan. Det blåser verkligen konstant i den här stan, det tycks ha blivit lite av ett signum.

Så e de me de – Jonas Lundqvist

… Ja, du stör dig på allt men vad har du för bild
Att människor mår bra och gör som de vill
Ja kanske det var så i Örgryte land…

Intressant text som känns mer och mer aktuell för varje dag. Segregationen och uppdelningen mellan ”vi” och ”dom” bara växer och det påverkar starkt hur människor ser på tillvaron och sina medmänniskor. Det är skillnad på Göteborg och Göteborg. Jonas sjunger om Örgryte som tillhör de finare kvarteren och är nåt helt annat än områden som Biskopsgården och Bergsjön. En låt om hur ens bakgrund formar ens världsbild och åsikter om saker och ting.

Bängen trålar – Nationalteatern

Om du letar efter röka när du är i Göteborg
Upp vid Näckrosdammen, Vasaparken eller Femmans torg
Kom ihåg, skvallerbytta bingbång, sitter som på nålar
Ett tu tre är bängen där och trålar
Och torskar du finns ingen förmildrande omständighet…

Klassisk låt av ett klassiskt Göteborgsband. Lyssnaren tas med på en rundvandring genom 70-talets Göteborg, allt sett ur en knarkares/A-lagares perspektiv.

Hisingen Blues – Graveyard

Grymt band, grym låt, grym låttitel. Nuff said.