Goat vs Ghost – vem är vem?

Som Håkan Kjellgren påpekade i sin bevakning av Stockholm Music & Arts så finns det en hel del likheter mellan de svenska bandet Goat och Ghost. Förutom namnförvirringen är anonymitet en stor del av båda bandens image. Vilka är vilka egentligen? Drefvet tar på sig folkbildarhatten och reder ut.

Vad spelar de för musik?

Ghost
Hårdrock som hyllar satan, fast samtidigt med poppiga melodier. Typ. Med hjälp av melodiös musik ska de namnlösa locka över själar till djävulens sida. Och med tanke på den enorma mängd följare Ghost har fått under se senaste åren verkar de lyckas.

Goat
”World music” är namnet på bandets första skiva och även en bra beskrivning av hur deras musik låter. Det är hårdrock, jazz, psykadelika och mellanöster-toner i ett och samma paket.

Berätta om bandens image!
Papa Emeritus II.
Papa Emeritus II.

Ghost
Djävulsrockarna har en satansistisk påve i fronten. Mycket häftigare än så blir det förstås inte. Bakom Papa Emeritus II finns fem namnlösa och ansiktslösa gastar.

Goat
Precis som bandets musik är imagen ett mish-mash av psykadeliskt färgglada kläder och venetianska masker.

 

 

 

Hur står det till med anonymiteten egentligen?

Ghost
Var bandet kommer från och vem sångaren får betraktas som allmän kännedom. Vilka de namnlösa gastarna är går också att ta reda på, men bandets fans verkar ändå vara måna om att hålla medlemmarnas identiteter dolda för omvärlden.

Goat
En googling avslöjar var bandet kommer från och vem som är drivkraften i bandet går också att hitta på Wikipedia. Resten av medlemmarna, som varierar till antalet, finns det dock frågetecken kring.

Vilka låtar ska jag börja med?

Ghost
Diskodängan Satan Prayer, bockfotsboogien Year zero, mässan Monstrance clock och svängiga Stand by him.

Goat
Ett av de senare släppen, Hide from the sun, tillhör det bästa man kan höra med bandet. Även Dirabi och Run to your mama från ”World music” är utmärkta att börja med.

Hur stort har de slagit igenom?
Goat.
Goat.

Ghost
Efter att James Hetfield hade på sig en Ghost-tischa i en livesänd SVT-intervju 2011 tog bandets karriär fart på allvar. Först i Sverige och sedan utomlands. Nu har Ghost turnérat med några av hårdrockens giganter, gjort headlinerturnér i USA och som första svenska band spelat på Rock in Rio. Framgången verkar inte ännu inte ha nått sin peak.

Goat
Något household name är de inte, men även Goat har rönt framgångar utomlands och bland annat spelat på Coachella i USA.

 

Beskriv banden med tre ord

Ghost
Satan. Riff. Mässa.

Goat
Psykadeliskt. Trummor. Voodo.

Ghost spelar på Gröna Lund den 26 september. Goat är aktuella med sin andra skiva ”Commune” som kommer ut i slutet av september.