Daniel Falk

At The Gates borde ha stannat vid grinden

At The Gates släpper ett första smakprov från kommande comeback-plattan ”At War With Reality”, det första nya på 19 år (hör det nedan) och det låter…well, At The Gates. Men nog borde ikonerna ha stannat vid den där grinden?

Legendstatus. Något som alltid krånglar till saker och ting.

At The Gates släppte ”Slaughter of the Soul” 1995 och valde kort därefter att lägga ner. Den där skivan kom att bli fullständigt kultförklarad och ligga som grundplåt för en helt nya våg av musik som därefter växte fram på västkusten och kom att fortplanta sig hela vägen över Atlanten.

Hur många är inte banden som satt ”Slaughter of the Soul” på altare och gjort allt för att eftersträva det som uppnåddes på just den skivan?

Det är i sanning en alldeles lysande skiva. Men det är givet att den blivit ännu mer legendarisk av att bandet varit förpassat till de sälla jaktmarkerna. Det är en odödlig ögonblicksbild av vad som skedde där och då och som bara blivit viktigare och viktigare och viktigare för varje år som gått.

Att bandet inte funnits kvar har bara gjort skivan gott.

Nu släpper At The Gates ifrån sig de första nya tonerna på 19 år! Och det låter…At The Gates.

Faktum är att det är en låt som förmodligen inte hade skämts för sig på At The Gates 90-talsproduktion. Men för mig känns det bara som ett enda långt jaha.

En axelryckning. Ordinär dödsthrash.

At The Gates var så magiska för att musiken skapades i just den där tidsandan. Idag är det en helt annan sak. Världen ser inte likadan ut.

Jag har svårt att se relevansen och jag fruktar att gruppen urvattnar det där magiska varumärket genom att släppa ny musik.

Fast frågan är väl kanske om man inte sysslat med det ända sedan återföreningen 2008 aldrig tog slut.

At The Gates borde ha stannat vid grinden. Låtit legendstatus vara legendstatus och inte återupplivat liket.