Elvira Glänte

Futile – Night

Jag kommer osökt att tänka på den där klassiska Percy Tårar-sketchen när alla olika städer försöker göra anspråk på att vara Sveriges Compton. För en sak ÄR säker. Göteborg ÄR Sveriges Manchester.

Redan i öppningsspåret Lust For Life på debutplattan känns det som att referenserna står som spön i backen. Det är så fantastiskt brittiskt. Och det är verkligen menat som den fetaste av komplimanger. Men det blir aldrig en billig kopia på vare sig New Order eller Happy Mondays. Futile är inte den där störiga lillebrorsan som försöker apa efter och knalla på i upptrampade spår.

För trots om de geografiska liknelserna står sig i jämförelse så har Futile något unikt. De tar det bästa från förr och blandar till en massa indiekryddor och en hel del Göteborgskt sväng. Och slutprodukten blir en fantastiskt levande platta. Som klippt och skuren för tropiska nätter.

Det här må vara en debutplatta, det hörs verkligen inte. Den är så fullmatad med självförtroende och attityd. Med kaxighet och givetvis den där ingrediensen som gör det fullkomligt omöjligt att hålla sig still.

 

Futile – Night