Frida Andersson uppmanar: Ta Ingen Skit!

Jag har alltid tyckt att det är lättare att vara kreativ när allting skiter sig.
När ens värld vänds upp och ner och man är totalt vilsen och inte vet vilken väg man ska gå.
Det är då låtarna föds. Det är då melodierna tar fart.

Jag har bott i Stockholm i 6 år och har inga planer på att flytta tillbaka till Finland. Jag tar mig ofta över pölen för att spela i Svenskfinland. Där har man hurrat för och uppmärksammat med mycket upplyftande feedback, att jag gått över från att skriva låtar på engelska till att släppa mitt första album på finlandssvenska i januari 2014.
Innan provocerades jag bara av tanken att börja skriva på mitt modersmål. Det var ofta folk som frågade; ”Frida, när ska du våga börja skriva på svenska”. Mina idoler var och är fortfarande bl.a. Eva Cassidy, Alison Krauss, James Taylor, Katie Melua. Jag har sen jag var 13 år lyssnat på svenska artister som Lisa Ekdahl, Bo Kaspers Orkester och Lisa Nilsson, men att sjunga annat än covers på svenska kändes främmande.

Tills en dag, då en vän kom hem till mig. Hon hade fått sitt hjärta krossat och var helt förtvivlad. Jag tänkte att jag måste göra allt jag kan för att få henne på fötter igen, för att få henne att inse sitt värde och att hon kommer att hitta rätt i sinom tid. Min sinnesstämning resulterade i min första låt på svenska Spår 2. Jag insåg när den var klar, att jag skrivit den lika mycket som en tröstevisa till mig själv. ”Om du missade tåget, ta nästa som går. Och nästa avgår som igår, från spår 2…”
Det dröjde inte länge innan jag hade skrivit material för en hel skiva. Jag kom i kontakt med producenten Andreas Dahlbäck och vi spelade in 9 låtar på 3 dagar. Mitt musicerande ändrades. Det viktigaste blev inte att sjunga snyggast på jorden, nu var 110% fokus att förmedla känslan. Jag kände mig lika naken som Snorfröken och jag hade aldrig känt mig så fri.

1 juni släpptes min sommarsingel En idiot. Det är den första låten jag skrivit på svenska som jag säger ifrån i. Tidigare har mina låtar präglats av melankoli och eftertänksamhet, medan jag nu sjunger ut min ilska över hur kallt dejtingklimatet kan vara. Att folk inte alltid tar så mycket hänsyn till den man dejtar, för kanske hen nästa vecka får sitta mittemot någon ännu snyggare och sörpla sitt kaffe med. Jag har själv erfarenhet av att gå vilse. Jag har blivit förtjust i män som inte alls varit bra för mig. Lyckligtvis har jag hittat hem nu.

En idiot är upptempo, låter glad men är den hårdaste texten hittills. Texten är skriven med min goda vän Maja Sönnerbo. Låten är inspirerad från en dåtid i våra och några andra vänners liv. Jag hoppas att ingen känner igen sig i texten, men om så blir fallet – ta in låtens budskap och fall sedan för någon annan.

Budskapet med låten är ”ta ingen skit”.

 

Frida Andersson – En Idiot