Fredrik Georg Eriksson om låtar som inspirerar

Med ett förflutet I punkband som Knivderby, Twopointeight och Alonzo & Fas 3 samt en solokarriär har
Fredrik Georg Eriksson varit verksam i branschen i över 20 år. Nu är han tillbaka med sitt nya album ”Vagrants” och i samband med det släppet så fick Drefvet en exklusiv inblick i vilken musik som influerar och inspirerar Erikssons egna skapande.

Förord
Jag uppskattas i regel inte som DJ eller spellista-skapare. Jag är puckot som ideligen drar på helt fel låt, vilket sammanhang jag än utsätts för. Listan är lång över stämningar som sabbats. Med det sagt, välkommen. Pang.

To Keep from Falling OffJonathan Snipes & William Hutson
Från dokumentären Room 237 som redovisar några människors olika konspirationsteorier kring Stanley Kubricks The Shining. Underhållande film och helt strålande soundtrack. Ljudet och spelet är fantastiskt. Cymbalerna är en fest i sig när låten fått vingar vid 1:52 och bara drar.

Change of HeartEl Perro Del Mar
Jag gör ingen spellista utan den här låten. Precis allt är delikat från början till slut och basen ligger aldrig på ettan i verserna.

Hot FlushRed Snapper
Vet inte hur jag hittade den här men jag har inte slutat lyssna på den regelbundet de senaste 2-3 åren. Jag gillar rytm och jag gillar saxofoner.

Endless SleepNick Lowe
Väldigt intimt. Jag skulle vilja kunna göra något sådant här.

Clean Gloves, Dirty HandsSmile
Det här albumet var enligt Spotify mitt mest spelade år 2014 och den här låten är ju helt bäst. En uppvisning i mäktig, sångfri pop.

Lupus MekanikaChristian Gabel
Christian Gabel är ju högaktuell med nya 1900-skivan som är helt fantastisk. Skivan Krater från 2012 är ett lika fantastiskt soundtrack till en film som inte finns och kom ut i samband med ett PC-spel med samma namn. En skrytparentes är att jag gjorde massa röster till spelet. Jag har lyssnat på Lupus Mekanika pinsamt många gånger. Typisk låt jag sätter på i fel sammanhang med folk som vill höra något skitpeppigt. Jag vill bara att de ska förstå hur bra det är.

A Place in the SunThe Flaming Stars
Underbar låt där sångaren Max Décharné nöjer sig med att sjunga la-la ibland, vilket är underskattat och effektfullt. Jag kom i kontakt med deras musik när Alternative Nation fanns på MTV i slutet av 90-talet. För 4 år sedan sprang jag äntligen på LP’n i en liten österrikisk skivaffär.

On Top of Old SmokyCisco Houston
Jättefin låt i sin enligt mig finaste version. Enkel, rak och blytung kärlekshistoria. Den har spelats in hur många gånger som helst, bland annat har Povel Ramel slaktat den med humor.

Är du aktiv i ditt missbruk, lille påg?Alf
Alf är bäst i världen på att skriva på svenska. Den här låten börjar lite som ett DAF-jam och sen blir det bara finare och finare.

City With No ChildrenArcade Fire
Så ska det låta! Skitfin låt, skitfin text. Handklapp.

En Ny MorgonPorn Sword Tobacco
En värdig början eller avslutning på vad som helst, egentligen

 

Fredrik Georg Eriksson – Vagrants