Sarah Cooper/Märta Thisner/Daniel Falk

Fredagsmys med veckans bästa låtar

Ännu en arbetsvecka går mot sitt slut och medan mörkret och duggregnet sveper in landet i en fuktig filt listar Drefvet veckans bästa spår:

Vita BergenDisconnection
Det är något bekant över den här låten. Inte för att Vita Bergen har snott någon annans låt, utan för att det är en sådan där omedelbar hit som känns självklar direkt när man hör den. ”Varför har den här låten inte gjorts förut?” tänker man. Vita Bergens debut-EP släpptes i veckan och den här Arcade Fire-minnande pärlan står ut som det bästa spåret. När Disconnection exploderar efter det lugna partiet i slutet av låten slår gåshudsmätaren i topp.

 

Beatrice EliDie another day
En annan som släppte en debutskiva den här veckan var Beatrice Eli. Tidigare släppta Girls och Moment of clarity lovade stort, och skivan gjorde mig inte besviken. Titelspåret var en av de låtar som fastnade direkt för mig, en skön electropopdänga med handklapp och öppningsraden ”Riding on my bicycle, looking at trees and stuff, got this good feeling, I don’t wanna die today”.

 

At The GatesDeath and the labyrint
Nästa vecka släpps höstens, årets, ja kanske decenniets mest emotsedda metalskiva: Legendarerna At The Gates återkomst ”At war with reality”. Så här veckan innan frestar de pöbeln med ännu ett singelsläpp, som faktiskt gör mig mer pepp än titelspåret. Läs Mikael Mjörnbergs tankar om den låten här.

 

Jonathan JohanssonNy/Snö
Idag fredag släppte Jonathan en ny singel. ”Vi ska på fest ikväll, tema 80-tal” sjunger han, och jag kan inte undgå att tycka att det finns lite 80-tal över låten. Skönt mellow pop på svenska.

 

Joy Kattliv
Jag har aldrig lyssnat så mycket på hiphop som det senaste året, och allt kommer från Sverige. Linda Pira, Silvana Imam, Lorentz med flera har fallit undertecknad i smaken. Senaste upptäckten är Joy, vars debutsingel Kattliv är full av bra rader, en tung refräng och snygga samplingar. Joy har tidigare hörts tillsammans med både Linda Pira och Lorentz, här står hon utmärkt på egna ben.

 

Foo FightersThe feast and the famine
Det som stod ut mest med första släppet från Foo Fighters nya skiva var att riffet i Something from nothing påminde störande mycket om riffet i Holy diver. En bra låt ändå, men nya The feast and the famine är nog snäppet vassare med sitt trixiga trumkomp. Den 10 november kommer ”Sonic Highways”.