Fredagshits

Fredagen är kommen, helgen hägrar, sommaren knackar på dörren. Drefvet vill skicka sju nysläppta hits med er in ledigheten.

En helg blir aldrig finare än musiken som ackompanjerar den. Därför bjuder vi mer en gärna på nya lysande upptäckter.

Debuterande Malmöbandet Alphabet Town nämner akter som Warpaint, The Gaslight Anthem och Elliott Smith som förebilder som inspirerat under skapandet av den fyra spår långa debut-epn ”Pale”. De hade de inte alls behövt göra. Bandets melodistarka rock med känslorna utanpå skjortslaget står alldeles utmärkt på egna ben och inte minst är det titelspåret och Come On Love som gör benen alldeles darriga av lycka.

Att Patrik Jakubowski har en väldigt tilltalande sångröst visste ni redan, men i Kettle of Water låter han den gifta sig med ett suggestivt stycke musik som gör summan större än delarna. Mörkt, murrigt och basdränkt samtidigt som melodin är oerhört tydlig och låten hela tiden har ett ivrigt driv framåt. Stort.

Håkan Hellström må ha klivit av scenen på Ullevi, men tro inte att sommarens kvot av Göteborgspop för den sakens skull är fylld. Början på slutet av Glenn Udéhn är den perfekta korsningen mellan Hellström och Joel Alme, sprittande somrig popmusik att dricka burköl och dansa till. En arvtagare kanske?

Den uppfordrande slingan som tar oss lyssnare i handen och leder oss rakt in i den här melodin är oemotståndlig. Brödet har i Ultra Friend åstadkommit en poplåt som är söt och storartat dramatisk på en och samma gång. Den som inte blir drabbad räcker upp en hand.

Vi har skrivit om österbottniska Timshel på Drefvet förut. Då i samband med det välljudande debutalbumet ”Memories Look At Me”. Nya singeln Floating försätter i exakt samma fotspår, med melankoliskt sjungen refräng, diskret handklapp, mysig stämsång och en vibb som närmast är att beskriva som drömsk. Inte alls olik debutskivans superhit Where We Belong. Fortsatt väldigt bra givetvis.

När det sedan hägrar efterfest rekommenderas melankoliska Ibland drömmer jag där Cirkus Livet på något underligt sätt lyckas vara den felande länken mellan Lars Demian, Laakso och den mest naiva delen av diskogafin från ett ungt Charta 77. En cocktail ni givetvis inte vill missa.

Hör de sju fredagshitsen i spellistan nedan.