Joseph Llanes

Fredagscovern – This Woman’s Work

Jag erkänner rakt av att det här med att leta nya spännande artister har gått lite i stå. Jodå, det förekommer: rätt som det är slinker det ner någon ny låt med en för mig hitintills okänd artist i någon av mina otaliga Spotify-listor. Det går ändå inte att jämföra med när jag befann mig i yngre 20-årsåldern, då jag dammsög precis allt, alla forum tillgängliga, i jakten på ny musik. På festival späckade jag hellre schemat fullt med spelningar, av såväl för mig kända som okända artister, än ölpauser. Bara det liksom.

Nu för tiden, när just tiden är något mer begränsad, handlar det om att utnyttja de kanaler och verktyg som finns. Spottan är en kanal. Shazam ett verktyg. Det är med den sistnämnda jag fångat upp fredagscovern. Först lite bakgrundshistoria. Jag gjorde en intervju med David Fransson, gitarrist i Division of Laura Lee och tillika soloman under eget namn samt New Moscow, om hur det fungerade just med att synas i media varpå jag gjorde en passning till Grey’s Anatomy där David fått med en låt. Tv-serier är guld menade David på. Att få med en låt i en populär serie kan göra hela skillnaden, exponeringen är enorm jämför med att släppa en singel på ett litet bolag i Sverige. Desto fler låtar i serier eller filmer desto bättre.

Det händer att jag bläddrar förbi Grey’s Anatomy ibland. Soundtracket är oftast grymt, de känsliga scenerna blir ännu känsligare om man får med en riktig tårdrypare till låt. Kommer det en bra låt – fram med Shazam och pang så har du all info du behöver. Just så fick jag tag på Greg Laswell, en veteran skulle det visa sig när det handlar om att få med låtar i serier. Låten jag ”shazamade” (detta verb) var hans underbara cover på Cyndi Laupers ”Girls Just Wanna Have Fun”. Det är dock inte den låten jag väljer att lyfta fram idag. Laswell har även gjort en cover på Kate Bush och hennes låt ”This Woman’s Work” (som Kate i sin tur skapade enkom för ett soundtrack till en film). Det är den låten jag tänker lyfta fram. Givetvis har låten, i Laswells tappning, figurerat i minst en tv-serie.

Nu kan jag knappast hävda att jag känner samhörighet med texten, låten handlar om komplikationer vid barnafödsel, men stämningen i låten är sådär märkligt dystert/hoppfullt vacker. Perfekt att dra fram framåt kvällen när det börjar bli mörkt när tankarna om livet och dess men virvlar runt i huvudet.

Var så goda: fredagscovern!