Fredagscovern: The Sound of Silence

Att ge sig på att spela in en cover av The Sound of Silence, Simon & Garfunkels monumentala superhit, det gör man bara inte.

Ja okej, kanske med lite värdighet om man är typ en brödratrio med mustiga skägg och pipiga röster som klär sig i flanellskjorta och stråhatt och försöker göra mästerverket rättvisa genom att göra det ännu mer avskalat och ännu mer subtilt.

Men att som stereotypt och fyrkantigt metalband ge sig på att göra en storslagen, schlagerkletig svulstballad med plastiga stråkar och så mycket bombasm att det skulle räcka för en hel Melodifestival, nej det gör man bara inte.

Bara tanken på att Disturbed skulle spela in The Sound of Silence är på något sätt vämjelig. Därför älskar jag den och jag älskar utförandet ännu mer.

Disturbed är nu-metalbandet som lyckades snitsa till en alldeles fantastisk platta (”The Sickness”, år 2000) och sen har ägnat en hel karriär åt att spela in den igen. Med sämre och sämre resultat givetvis. Det är bandet som skapat sin formel och sedan hållit fast benhårt vid den. Man känner igen en Disturbed-låt när man hör den om man så säger.

Just det har dock lett till att amerikanerna på ett väldigt skickligt sätt har lyckats inkorporera coverlåtar i sin repertoar och sätta sin egen prägel på dem. När Disturbed spelar en cover då blir det i ny tappning, då låter det som en Distrubed-låt.

Vissa kallar det smaklöst men faktum är att bandet lyckats utomordentligt väl med varianter av Shout (Tears for Fears) och Land of Confusion (Genesis) för att ta några exempel. Och här gör man det alltså igen.

The Sound of Silence har förstås gjorts i både en och annan mer eller mindre misslyckad coverversion, men i mitt tycke kommer ingen i närheten av den här versionen.

Smaklöst schalgersvulstigt eller ej.