Fredagscovern – Stand by me

Den andra säsongen av serien ”The Following” tog slut i veckan. En scen från säsongen etsade sig fast i minnet, och det var tack vare musiken.

Det var i slutet av tredje avsnittet i andra säsongen om gentlemanna-seriemördaren Joe Carroll (James Purefoy) och hans nemesis, FBI-agenten Ryan Hardy (Kevin Bacon), som scenen utspelade sig. Tyvärr verkar klippet inte finnas på youtube, och jag vill inte spoila för den som inte har sett serien (gör det!). Men jag kan säga att den innehöll ett hus, dränkt i bensin, som sattes i brand, och en person som klippte alla band med sitt tidigare liv och kastade sig ut i något okänt.

Men vad som gjorde scenen så episk var soundtracket.

Det är den amerikanske musikern och producenten Ki:Theory som har gjort en cover på Ben E. Kings Stand by me. Ki:Theory, hans riktiga namn är Joel Burleson, har gjort remixer och egna låtar som använts i tv-serier och reklamer och han har varit aktiv sedan mitten av 00-talet.

Det här var första gången jag hörde talas om honom, och jag föll direkt för den här covern. Den börjar långsamt med en pumpande gitarr och Ki:Theorys hotfulla sång. För att sedan öka i intensitet och slutligen explodera. När gitarren börjar riffa loss vid 2:50 är det total gåshud. Den här fusionen av rock och electro är underbar.

Jag vill tro att Ben E. King godkänner den här versionen av hans klassiker.