Fredagscovern rullar in med vemod

Vad passar bättre just nu än en klassisk svensk låt om gränsstationen i Torneå, ett stormpiskat Marstrand, en tradare i snörök och den isande, gråkalla vinden som blåser in från havet?

Ted Ströms Vintersaga har fått ännu en version, den här gången av Amanda Bergman och Oskar Linnros. Och frågan är om det inte är den bästa inspelningen av låten, möjligen i konkurrens med Jerry Williams.

Först efter att jag hittade låten på Spotify upptäckte jag att den ingår i Volvos senaste reklamkampanj. Om jag nu blir en del av deras PR-maskineri så får det väl vara så, jag vill verkligen dela med mig av den (om någon mot förmodan som jag bott under en sten och missat reklamen). Och man får väl säga att Volvo har tagit ett kliv framåt, efter den obegripligt hypade Max Martin-producerade covern på nationalsången med Zlatan på… prat?

Vintersaga sätter fingret på den kanske svenskaste känslan vi har, vemodet. Det är inte bara för att texten bokstavligt talat handlar om hur ”det stora vemodet rullar in”, det är hela känslan som hela låten förmedlar med den molltyngda melodin. Och den kommer fram allra bäst i den här versionen.