Fredagscovern: Highwayman

Kärt barn har många namn. På precis samma sätt finns kära melodier i många versioner.

Highwayman torde verkligen vara en trudelutt som kvalar in i den kategorin. Allt sedan Jimmy Webb skrev låten i mitten av 70-talet har det varit en given go to-låt i jakten på att skapa en hit.

Många har lyckats och mest framgångsrika var förmodligen stjärnkvartetten Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson och Kris Kristofferson som inte bara spelade in en odödlig version av låten utan rent av lät den inspirera till namnet på sin supergrupp – The Highwaymen.

Det är helt enkelt en låt som det är svårt att misslyckas med. Den har en urkraft och en melodi som smittar. Som kan få de flesta att framstå som stjärnor med den i händerna.

Ja, utom när någon försöker göra hårdrock av den förstås. Tolkningen där Iced Earth tog hjälp av Volbeat-sångaren Michael Poulsen för att försöka metallifiera trudelutten är riktigt risig. Riktigt, riktigt risig.

Samma sak skulle kunna tänkas om att blanda den i grunden countrysmäktande melodin med mörk gothrock. Krokodiltårar och solstänkt country är ingen given hit. Men icke. När återuppståndna Beseech ger sig på läckerbiten gifter sig musikstilarna på ett förnämligt sätt.

Borås-orkestern vrider och vänder på låten tills den är betungande ledsam och mejslar fram känslor som i vanliga fall inte finns där.

Kärt barn har många namn. Kära melodier finns i många versioner.

Då går till och med gothrock och country väldigt fint hand i hand.