Fredagscovern – Heart Shaped Box

Tiden går när man har roligt sägs det, tydligen gäller det annars också: i år är det som få säkert missat 20 år sedan Kurt tog livet av sig på ovanvåningen i uthuset i villan utanför Seattle.

Jag hade kunnat skriva en memoria om det, om den oerhörda påverkan Nirvanas musik haft på mitt eget musikskapande och musiklyssnande, om hur jag somnade in till ”Unplugged in New York” varje kväll i över ett års tid, om hur jag läste på om mordteorierna i jakten på en syndabock, om hur jag rotade runt på skivmässor efter samtliga ”Outcesticide”- bootlegs och spelade in konserter och specialprogram på VHS, om hur idoldyrkan blev verklighet – men jag väljer att inte göra det.

Det finns redan många fina och genomträngande reportage och hyllningar kring just detta – finast var kanske initieringen till Rock’n’Roll Hall of Fame, där överlevande medlemmar Dave Grohl, Krist Novoselic och Pat Smear teamade upp med Annie Clark (St Vincent), Lorde, Kim Gordon (Sonic Youth) och Joan Jett – idel kvinnliga ikoner som gjorde idel ikoniska versioner av idel ikoniska låtar (mer info här).

Fredagscovern handlar om den hjärtformade lådan. Kawehi är en vansinnigt talangfull ung dam som likt den smarta ungdom hon är använde Kickstarter för att finansiera hennes musikskapande – resultatet blev en serie coverlåtar som går under projektnamnet Robot Heart (varför förstår ni snart).

Jag ger er således Kawehi och hennes levande version av Heart Shaped Box. Och ett glas rödvin.

Nämnde jag att hon är talangfull?

TCS – Robot Heart: Heart-Shaped Box – Nirvana (covered by Kawehi) from Kawehi on Vimeo.