Amanda Ooms

Från himlen trillar spik ner

Det har varit ett jäkla tjötande om Kent de senaste dagarna (jodå, jag har också spelat singeln både en och två gånger och ställer mig positiv). Men jag vill påminna om en annan av Sveriges musikgiganter som vi inte har hört något från på ett tag, förutom en fantastisk spelning på Bråvalla förra sommaren.

Det är få saker som slår att ligga på en säng i ett nedsläckt rum med hörlurar och bara ta in poesin som Joakim Thåström har skrivit. Känna vemodet, sorgen, hoppet, och romantiken så nära inpå som det bara går.

”Det är som vackrast där på natten, när kristallskeppen kommer in. Man kan se dom från flera mil om man står på taket där, du ska få se när vi kommer dit.”

”Inga pengar i världen hjälper, inga mutor, ingen bön. Det är som om dom vore blinda, som om dom inte hör. Det är som dom inte vet vad dom tar och vad dom ger. Det är som om dom spelat spel.”

”Jag hörde honom genom väggen jämt och ständigt, hur han låg och vred sig varje natt. Om det var allting som han spelat bort, eller var han bara främling överallt.”

”Du vet jag håller bara färgen, ingenting av mig är sant. Jag har gjort det till en konstform, jag har gjort det till mitt allt.”

”På nätterna här har dom affischerat hela byn. Två tusen Hariett Andersson som ler mot mig i smyg. Hon säger: ”Du jag vet ett ställe där man kan va privat. Du jag vet ett ställe som dom gömt men sen glömt kvar, det blir bara du och jag…”

”Hjärter dam bär på en sak. Som hon inte vet att hon har. Hjärter dam bär på en sak. Hon bär på rent, svart hat.”

”Jag vet du odlar vingar, för din hud har blitt för trång. Jag vet att du försöker flyga bort nånstans med dom.”

Jag vet att det våren är på väg och visst känns det bra, men våga säga nej till solstrålarna i åtminstone fyra minuter till och ta in Thåströms mörker: