Peter Eriksson

Författaren har ordet: Fem musikbiografier som gjort avtryck

Författaren Richard Ohlsson, som tidigare bland annat skrivit böckerna ”Bruce Springsteen: 16 album” och ”Rockpoeter: från Armatrading till Young” utkommer inom kort med en biografi över Tomas Andersson Wij.I boken ges för första gången en kronologisk översikt av samtliga skivors bakgrund, innehåll och inspelning där stort fokus ligger på Andersson Wijs självbiografiska texter. Richard Ohlsson gör här en grundlig genomgång av ett sjutton år långt konstnärskap som resulterat i både grammisnomineringar och Taubestipendium. Boken ges ut på Lindelöws Bokförlag i tid till bokmässan.

Tomas Andersson Wij har allt sedan debuten med skivan ”Ebeneser” 1998 visat att han är en unik röst i svenskt musikliv. När han tilldelades 2013 års Taubestipendium beskrev juryn honom som en ”rockpoet som med uppfriskande allvar framhärdar med dygder som musikalisk noggrannhet, tematisk räckvidd och existentiellt djup.” Hans sångtexter tar ofta avstamp i det lilla för att sedan eka ut i en större, mer undflyende och motsägelsefull, verklighet.

Författaren Richard Ohlsson
Författaren Richard Ohlsson

Drefvet gav författaren Richard Olsson ordet om vilka musikbiografier han håller varmast om hjärtat och som verkligen gjort avtryck. Dessa fem stod ut allra mest:

Håkan LahgerDylan: en kärlekshistoria
Jag skulle ju kunna valt Dylans memoarer eller någon annan bok i den rika floran av Dylanlitteratur men väljer Lahgers bok, som ju inte är en traditionell biografi utan, som undertiteln slår fast, en kärlekshistoria. Detta märks också i framställningen, som visserligen utgår från Dylans liv och verk, men berättas genom möten med människor för vilka hans musik spelat en stor roll. Intressant och läsvärt om vilka avtryck musiken kan göra i människors liv.

Patti SmithJust Kids
Ett unikt tidsdokument. Sträckläste den när den kom och har läst om den sedan dess. Det är en fascinerande skildring av New Yorks avantgardistiska kulturliv i slutet av 60- och början av 70-talet. Handlar egentligen inte så mycket om musik som om konstnärsdrömmar och hur det är att söka sig fram till konsten och musiken. Väntar ivrigt på ”uppföljaren” M Train, som kommer ut i dagarna.

Sarfraz ManzoorGreetings from Bury Park: Race, Religion, Rock ´n´ Roll
Bland hyllmeter av Springsteenlitteratur i min bokhylla väljer jag den här boken för att den är så mycket mer än bara en biografi över Springsteens liv. En gripande bok om hur det är att växa upp med Springsteens musik och hur den och musik i allmänhet kan hjälpa oss att överbrygga generationsklyftor och kulturella barriärer. En riktig pärla som borde läsas av alla.

Joe KleinWoody Guthrie: A Life
Det här är boken som fick Springsteen att förstå Guthries storhet. Den var även min inkörsport till Guthries sångskatt. En i alla avseenden fulländad musikbiografi, som verkligen levandegör mannen, myten som vandrade runt i Amerika med ”This machine kills fascists” skrivet på sin gitarr.

Ian HunterDiary of a Rock ´n´ Roll Star
Hittade den i mitt lokala bibliotek när jag var i tidiga tonåren. Det var en av de första böcker jag läste på engelska och kommer ihåg att den gjorde stort intryck på mig även om jag aldrig var något större Mott the Hoople-fan.