In Flames presenterar sanningen och slutet

I höst släpper In Flames ett nytt album – ”Battles”. Men redan nu bjuder den så inflytelserika metalorkestern på två smakprov i form av de nya låtarna The End och The Truth.

Spår som ofrånkomligt på ett eller annat sätt kommer att röra upp känslor och dela lyssnarna i olika läger.

Ni minns när gruppen i början av 00-talet, efter att ha tagit sin initiala variant av Gothenburg Sound till perfektion med ”Clayman” och gick vidare med aningen mer moderna tongångar (och en gnutta ren sång, hujedamej! som de värsta belackarna skrek) på ”Reroute To Remain” och efterföljande skivor. Hur körerna om att bandet sålt sig, blivit ett kommersiellt pack och så vidare ljöd höga.

Sannolikheten är nog ganska stor att vi står inför något liknande nu.

Efter mörka, ganska krångliga, introverta och rakt igenom utmanande ”Siren Charms” som spelades in under årets mörka månader i Berlin har In Flames dragit till soliga Kalifornien och helt bytt fot.

Bandet har växlat in på ett glättigare, gladare spår och låter mer amerikaniserat än någonsin. I alla fall om vi ska dra några slutsatser utifrån de två nya bitarna som orkestern haft vänligheten att släppa ut.

Det är omisskännligt In Flames, alla ingredienser finns där, inte minst det intrikata gitarrsnideri som alltid varit bandets signum. Men kanterna är lite rundare, förpackningen lite lyxigare.

Där The End är en klockren liten In Flames-karamell som säkert kan bli en hit låter The Truth nästan som något gamla P.O.D skulle ha kunnat spela in, komplett med handklapp och allt.

Som sagt det kommer att tyckas om de här låtarna.

Lyssna och avgör själva.