First Aid Kit – Stay Gold

Countrymusik har alltid betytt känsla för mig. Att genom musiken beskriva en sinnesstämning. Systrarna Johanna och Klara Söderberg beskriver nåt annat. De sätter mig i en värld jag aldrig tidigare besökt, men som på en sekund känns som jag aldrig lämnat.

Jag förmår mig inte att sluta lyssna. Jag tar in varje ord, varje andetag. Sången fyller min kropp och hela min själ med glädje, med sorg. Det är det vackraste jag hört. Alla bilder av svävande änglar med harpor bör revideras och ersättas av systrarna Söderberg nu. Direkt.

”Stay Gold” är tio vackra konstverk under ett och samma tak. Där stämsången är Mona Lisas leende och arrangemangen bakom systrarnas stämmor fyller ut varje tum av låtarna till fullständiga mästerverk. Inte ett gitarrplock hamnar fel, inte ett stråkparti är överflödigt.

Allt hamnar så rätt. Allt fyller en funktion. Allt bidrar till skönheten. En upplevelse du inte kan slita din uppmärksamhet ifrån.

Att lyfta ut enskilda låtar från Stay Gold – galleriet är lika svårt som att försöka definiera skönheten. Varje låt bär på en egen känsla. Sången i The Bell. Stämningen över Shattered & Hollow. Titelspåret Stay Golds storslagenhet. När hjärtat slår volter under de tre minuter som Heaven Knows spelas upp. Varje spår på skivan bär på sin unika hemlighet. Du måste lyssna själv och känna efter.

Jag vill inte sluta lyssna. Jag kan inte slita mig. Jag vet inte om jag är överlycklig eller om hjärtat har gått av på mitten. Antagligen både och.

Det jag vet är att detta är en otroligt vacker skiva.

Tio konstverk. Under ett och samma tak

.