Ett soniskt helvete utan ursäkter

Atari Teenage Riot
”Reset”
(Digital Hardcore Recordings, 2015)

atariFramtiden har blivit gammal. Atari Teenage Riot var för sisådär femton år sedan porten till musiklandet ingen hade besökt. Oasen där strukturer var slagna i småbitar och revolter av alla dess slag bara väntade på fanbärare. Alec Empire och hans tyska chocktechnoindustri-whatever-band hade zoomat in sig på publiken som tyckte The Prodigy var för mycket MTV och för lite kravall. Mitt i detta, år 2001, avlider MC Carl Crack av en tablettöverdos och Atari Teenage Riot i sorg stänger igen butiken och låter åren passera.

Efter att åren blivit allt för många är ATR åter samlat. ”Reset” släpptes på hemmaplan ifjol men har nu fått officiell svensk utgivning. Tyskarna är redo att testa sitt kaos på folk igen. Anar ett soniskt helvete utan ursäkter. Samlar mental kraft. ATR är motsatsen till easylistening. Herr Empire hugger direkt. Det som distas kan är distat. ”Reset” är att rycka ut hörselgångarna, värma dem i en smörgåsgrill och sedan trycka tillbaka det som återstår. Vidbränt och kortslutet pulserar fragment av begagnad klubbmusik ihoppressat med tunga riff.

Innovativt, provocerande och vågat i linje med förväntningarna. Vad ATR missat är att uppdatera sitt sound. Finns förvisso en nostalgifaktor i att plocka fram gamla elektronikprylar, men förr eller senare gör barriärerna sig påminda. Om jag fått vara med i studion hade jag pekat på fläskigare gitarrsound och djupare basmuller. Men för den som älskar sitt ATR för vad det en gång var finns det en intensiv stund som pockar på uppmärksamheten. Empire & co vaktar fortfarande en oas. Syret kanske inte är lika påfallande längre, men andemeningen densamma.