Ett samtal kring körkarlen och Joakim Thåström

Det visade sig visst att herrar Ricky Holmquist och Mikael Mjörnberg var lite oense gällande Joakim Thåströms senaste singel Körkarlen.
Så det fick bli ännu en sitdown vid det runda bordet för att reda ut ett och annat.
Här följer konversationen mellan Ricky (RH) och Micke (MM)

RH- Min spontana tanke när jag hörde låten var ojnejojojnejnej..en kort stund därefter fick jag ett mess från dig där det stod ”Musiken, sjukt bra att han bryter sig ur den där formen han fastnat i och kör nån typ av electro!” Är det jag som missat nåt?

MM- Förmodligen har du missat att Thåström de senaste åren kört fast lite väl mycket i hur han förväntas låta, eller själv förväntar sig att han ska låta. Allt har varit samma samma för många skivor i rad. Därför tycker jag Körkarlen bryter sig loss från den stereotypa formen på ett grymt sätt. Vem hade förväntat sig att Thåström skulle göra electro liksom?

RH- Det musikaliska är nytt..absolut.. men för att vara Thåström så tycker jag inte att den är så taggig.
Den känns hemmagjord (ingen komplimang), visst att han kört fast lite i det gotiska djupet.
Musiken kunde nog inte bli mer industriell.. men nu..nja..Introt är ett lamt försök att agera Kriget-coverband
Läste i mitt twitterflöde att folk tycker han närmar sig sitt gamla PLP-sound? Är ALLA dumma i huvet??

MM- Håller med om Kriget-referensen, man bara väntar på att det ska komma in en skogstokigt ylande saxofon i ljudbilden, men den kommer aldrig…Tycker inte alls det låter särskilt mycket Peace Love and Pitbulls, det var ju mer industri…

RH- De första tjugo sekundrarna är det snyggaste Thåström producerat på många år.
Men låten behöver mer Ossler!!

MM- Jag vet inte jag, det kanske är just att allt Ossler-gnissel ligger så långt bak i ljudbilden som gör det så annorlunda. Jag tyckte förstasingeln Old Point Bar var supertrist så det här är väldigt upplyftande. Man blir ju nyfiken på var skivan ska ta vägen.

RH- Old Point var den Pimme man vant sig vid.. musik som tagit sig upp ur gruvan efter ännu ett pass på jobbet.
Därför känns den här U-svängen så otippad.
Har vi för stora förväntningar?

MM- Ja det har vi, det har man alltid. Men ”Den Morronen” var ju ingen vidare skiva så man kanske inte borde ha det, men han har ju gjort så mycket lysande tidigare.
Sen kan jag tycka att titeln Körkarlen är helt hopplös, men det är en helt annan sak.

RH- Helt sjukt att jag, en 37-årig man blir upprörd av en låt. Att jag känner mig sviken och besviken..

MM- När låten dessutom är bra, ja DET är sjukt.

RH- Thåström skiter väl fullständigt i mig, i oss
Tänk dig den här låten live.. en lång gäspning

MM- Ja där är jag nog beredd att hålla med dig, det känns mer som en skivlåt. Hey, hey, hey-körerna i refrängen skulle man förvisso kunna göra ganska fet glättig sing-a-long av om man arrangerade det rätt i ett liveformat, men riktigt den artisten är ju inte Thåstrom.
Inte alls.

RH- Borde man hylla låten för att den tar nya vägar eller är Thåström i den otacksamma rollen att alla (ALLA) har en åsikt om hans musik.. några vill ha Taube-Thåström, Punk-Thåström, Industri-Thåström, Akustiska-Thåström

MM- Så är det nog och det fina med hans artistskap är att han skiter i dem alla.

RH- Jag ÄLSKAR ju Thåström, mannen Joakim Thåström, myten.. den enda rockstjärnan det här landet har..Men nej den här låten tar jag inte till mig.. petar jag honom från tronen? Aldrig. Aldrig i livet

MM- Vi får ta upp den här tråden igen när albumet kommer. Någonting säger mig att meningarna kan komma att bli väldigt delade även då.
To be continued så att säga.

RH- Det ska bli intressant att höra med tanke på hur olika den två singlarna låter.. tredje singeln borde ju då bli en akustisk låt.. men med tanke på vem vi pratar om så blir det nog mer en dubstepig historia

MM- Thåström goes dubstep, det skulle jag älska!

RH- Inget förvånar mig..Skulle du sätta in den här låten i en setlist?

MM- Nej, jag skulle spela den om och om igen hemma på kammaren men lämna den utanför ett liveset. men jag ger det ändå en chans, Thåström kommer garanterat spela den live, inte förrän jag upplevt det kommer jag helt och hållet tappa tron på det.

RH- Introt är en livesuccé.. men låten.. nej.. då tar jag hellre en Axel Landquists Park på repeat.

 

Joakim Thåström – Körkarlen