Mikael Thor

Ett krossat Göteborgshjärta

Kapten Hurricane
”HjärtaGBG” (ep)
(Egen utgivning, 2016)

hjartagbgEn ny ep. En gammal låt. Fyra olika versioner.

Orkestern har trots idogt klurande aldrig lyckats bestämma sig för hur HjärtaGBG ska låta i inspelat format. Det finns en ganska logisk förklaring till att de aldrig lyckats hitta rätt.

Den passar sig nämligen inte alls särskilt väl som inspelning. Om den nu ens passar sig över huvud taget.

Det Kapten Hurricane som jag lärde känna via en lustfylld Spotify-oddysé ifjol lyckas för det mesta hitta en fantastisk nerv vare sig det handlar om ödesmättat bittra ballader eller upptempoflaxande längs Bruce Springsteen-pyntade Göteborgsgator. Det finns en briljans där i både texter och musik som gör att jag det senaste året vid mer än ett tillfälle återkommit till nummer som Jag var tvungen att hitta ett sätt så jag satte mig ner och skrev ett brev, Jag vill gå ut ikväll, En bootleg med Håkan Hellström och Det går åt helvete ändå.

När gruppen nu släpper låten som uppenbarligen blivit en älskad del av dess liverepertoar, men som de vankelmodigt aldrig lyckats hitta rätt form för, i de fyra versioner som genom åren spelats in finner jag ingenting av det där.

Den ”snabba versionen” är bara skramligt hysterisk utan att hitta sin nerv, den ”lugna” är en skugga av hur Kapten Hurricane låter i sina finaste balladstunder och ”discovarianten” är väl i och för sig ganska yster, men låter mest som något halvdassigt av Slagsmålsklubben, eller kanske ännu mer som avknoppningar som 50 Hertz och City. Den plojiga ”franska versionen” lämnar vi därhän.

Men misströsta inte, alla gör sina snedsteg och på något sätt är det ju ändå sympatiskt att Kapten Hurricane samlat ihop fyra halvdana versioner av en halvdan låt på en och samma ep som snabbt kan städas undan för att sedan rikta fokus mot något viktigare.

Gruppen firar nämligen 10-årsjubileum (grattis!) och kommer att fira detta med ett 21 låtar långt samlingsalbum innehållande låtar som tidigare legat och skräpat på självdöende Myspace (hurra!) och följa upp det med ett helt nytt album (hurra!). Det känns betydligt viktigare och än mer kittlande att rikta uppmärksamheten emot.

För HjärtaGBG utanför livescenen – det blir nämligen snarast tal om ett krossat Göteborgshjärta.