Ett besök på den absoluta botten

Tycka vad man vill om Lordi. Jag tycker till exempel att det är ett pajasband. Men jag uppskattar också bra musikdokumentärer och måste tipsa om dokumentären Lordi – Monsterpojken som finns på SVT Play.

Lordi – Monsterpojken – eller Monsterman som den heter egentligen – ställer den enkla frågan: Vad händer när ingen bryr sig längre?

Lordi vann Eurovision Song Contest 2006 och var på allas läppar. När filmen startar träffar vi ett band vars skivförsäljning har rasat och som har enorma skulder att betala av.

Filmen utspelar sig under tiden innan skivan ”To beast or not to beast” kom ut 2013, och vi får följa bandets motor och frontman Tomi ”Mr Lordi” Putaansuu genom Körslaget, årets enda spelning – ett företagsgig på Tomteparken i Rovaniemi, en bandmedlems död och kampen för att skriva ny musik och kunna betala av skulderna.

Uttrycket crash and burn har sällan varit mer passande.

Även om man aldrig får en ordentlig titt på hur frontmannen egentligen ser ut så ger filmen en bra bild av vad det är för person som döljer sig under den där monstermasken (bland annat genom att vi får träffa Mamma Lordi).

Det här är en film som visar baksidan av musikbranschen från sin mest monstruösa sida, väl värd att se.

Lordi – Monsterpojken finns på SVT Play under den kommande månaden.

Trailer: