En vän i tvättstugan – årets första albumpepp

En fullständigt fantastisk överdjävel till låt på repeat i tvättstugan är anledningen till årets första albumpepp. I februari släpper Soen plattan ”Lotus”.

Jag lyssnar slaviskt på Metalpodden. Inte så mycket för att deras musiktips alltid faller mig på läppen, utan mer på grund av dynamiken poddarna emellan och den sköna fangivenehet de utstrålar.

Men ibland händer det.

I något avsnitt nyligen pratade de om Soen. Spelade en liten trudelutt. De lät magiskt.

Martyrs.

En överdjävlig jävel till låt som kränger och förändras och hittar en nerv som gör att gåshuden färdas över varenda centimeter av min kropp där jag med Spotify i öronen står i tvättstugan med bedrövligt trassliga lakan att vika (det blev skrynkligt) och skruvar upp volymen.

Någon skulle säkert kalla det progressiv rock. Det är att göra det väl enkelt för sig. För mig blir låten en organism som lever sitt eget liv och tränger sig på. När försiktig metal övergår i något betydligt mer bräckligt innan sångaren Joel Ekelöf tar avstamp in i en refräng som är fullständigt förtrollande.

Spirit of the water, let the sky fall down on me
Suffocate the fires lit to harm
Hear the prayers calling and embrace our fallen sons
Heal the open wound that bleeds the earth

Det är ett stycke musik som de gärna hade fått bygga precis hela låten omkring. Låta det återkomma igen och igen och igen. Men som alldeles för snabbt lämnar över utrymmet åt annat. Även om ett klinkande piano som är så bedårande vackert att det smärtar hela vägen in i märgen leder den smittande melodin vidare längre in i låten.

Martyrs är…ja, briljant. Dryga sex minuters gåshud.

Som sig bör har jag gjort min läxa bakåt genom diskografin och well, det blir lite för mycket Tool-fetischism för att det ska vara riktigt intressant. I alla fall på de tidiga plattorna.

Men Martyrs, ett sent 2018-släpp, är ett smakprov från kommande plattan ”Lotus” som ska släppas i februari. Varifrån även klart skapliga singelsläppet Rival är hämtat.

Jag tror bestämt jag har drabbats av 2019 års första riktiga skivpepp.