En välriktad fetsmocka rakt i plytet

Raised Fist
”From The North”
(Epitaph, 2015)

För ett bra gäng år sedan intervjuade jag Raised Fists sångare Alexander Hagman (som då hette Rajkovic i efternamn). Det var precis innan lösgörandet av lysande ”The Sound Of The Republic” (2006) och sångaren var eld och lågor. Han berättade engagerat om hur bandet alltid gått sin egen väg, alltid stått utanför rådande trender och gimmicks och att det var därför de tagit sig dit de gjort.

Vikten av integritet ritades under med feta linjer.

Inför lösgörandet av ”From The North” läser jag en i stort sett likadan text i Close-Up Magazine. Ämnena är långa stunder desamma. Raised Fist har alltid gått sin egen väg, vikten av integritet stryks återigen under med emfas.

Tidningsartiklarna där resonemangen är desamma är med stor sannolikhet många.

from_the_north-30450369-frntlAnledningen till att Alexander Hagman likt en papegoja upprepar sig är på intet sätt ett trött manus som han betar av för att få pressen avstökad. Jag tror inte ens han är medveten om att han upprepar sig. Istället handlar det om dedikation. Han är så engagerad i Raised Fist, så uppe i vad han håller på med att han inte kan låta bli att lägga ut den där texten. Det är inspiration.

Det blir papegojlikt just precis som hans sång. Skiva efter skiva ligger den lätt nasala, grymt aggressiva skriksång som blivit hans signum långt fram i ljudbilden.

Det hade kunnat bli enformigt, men blir det inte för att den är så skickligt utförd. Så briljant. Det är samma sak där som med mantrat frontmannen rapar i intervjuer. Det ligger grymt mycket dedikation bakom.

Men är det någonstans gruppen inte upprepar sig är det musikaliskt. Där har Luleå-ligan alltid strävat framåt inom det hardcore-fack de kommit att placeras i av sin omgivning. Med åren har näsorna mer och mer hamnat sniffande över metalaktiga hopkok.

Från den linjen avviker man knappast, men”From The North” är ett, med Raised Fist-mått mätt, stort kliv i en ny riktning.

Orkestern viker inte en tum på sin aggressivitet och bitvis är ”From The North” så tung och fläskig att det är på gränsen att högtalarna pallar trycket. Men mitt i den mastigt svulstiga tyngden har Raised Fist förfinat sitt melodispråk på ett sätt som vi bara kunnat skönja delvis på de två föregående vaxen ”The Sound Of The Republic” och ”Veil Of Ignorance”. Nu löper bandet hela linan ut.

”From The North” är inte bara ruggigt svängig, den består dessutom av enbart hits från start till mål.

Bryter man ner hantverket och skalar bort den ettriga skriksången och lite av den smuts som strötts över gitarr-, men kanske framförallt basljudet är det här en rockplatta. En medryckande jävla rockplatta.

Lyssna några extra gånger på fullständigt oemotståndliga låtar som Man & Earth, We Will Live Forever eller Ready To Defy och det torde vara uppenbart att Raised Fist har både det benknäckar-hårda och det överväldigande hittiga i sig. Arbetet med melodier saknar motstycke i den scen bandet tillhör idag.

”From The North” är en välriktad fetsmocka rakt i plytet och så länge Luleå-ligan fortsätter att leverera nyskapande musik på just det här sättet får de för min del gärna vara precis hur upprepande papegojiga de vill i alla andra sammanhang.