En rundtur där de riktiga dårarna håller till

Studiodagbok Chugger – Del 4
Att försöka sig på att fånga något så flytande som musik eller definiera skapandeprocessen av den kan ofta vara svårt. Robert verkar dock ha hittat svaret för vad som funkar för honom och Chugger i ett relativt enkelt verktyg. Så hur går egentligen processen till när man skriver musik, finns det någon gyllene regel eller kanske rent utav genvägar till en hit? Robert ger sin syn på låtskrivandet:

– Jag kan få inspiration till låtar i princip när och hur som helst, så därför är det kanon med mobiltelefoner och t.ex Dropbox då man kan sjunga in ett beat eller riff och sen finns det direkt på datorn hemma. Sjukt smidigt. Ofta får man upp en textrad eller melodi i huvudet och spinner vidare på det. Väldigt sällan går det att sätta sig ner och ”nu jävlar ska det skrivas en hit!” och för att låta klyschorna hagla; De bästa låtarna skriver sig själva, samt ”kill your darlings”. Den stund man börjar lägga sig i eller försöka forma låten åt ett visst håll så stryper man kreativiteten. Visst, ibland får man riktiga bottennapp eller att låten känns ofärdig, men kan man digga till ett riff som ”spelats” med munnen så är man definitivt något bra på spåren. Har jag ett bra riff men ingen färdig låt så lägger jag det i riffbanken. Perfekt ifall inspirationen tryter och man behöver ett riff!

Hur kombinerar man viljan att göra sitt absolut bästa, samtidigt som man balanserar och försöker hålla deadlines. Det är en fråga som får bandfarsan och låtskrivaren att skruva på sig något i soffan.

– Min största fiende och tillgång är nog mitt kontrollbehov… Först och främst så innebär det att jag inte släpper ifrån mig något som känns ofärdigt. Detta är extra tydligt i skapandeprocessen av en låt där man ofta kan sitta och justera grejer ända tills den är tryckt på skiva, och i vissa fall även efter det. Det har ju hänt att man ringt till bandet på väg till repet och sagt ”gubbar, jag har skrivit om versen i låten!”. Ofta är det bara låten som andas, utvecklas och kommer till liv, vilket är precis vad man vill åt, men det kan också göra att man sitter och grottar ner sig i detaljer som ingen annan förutom en själv kommer att tänka på eller reflektera över vid en genomlyssning.

 

 

För cirka ett år sedan släppte Chugger plattan ’Scars’ i egen regi. Nu, knappt ett år senare, står de i Gothenburg Rock Studios och arbetar på plattan ’Human Plague’, denna gång med ett skivbolag i ryggen. Hur står sig denna skiva jämfört med förra, är det mer av samma eller blir det något helt annat?

– Skivan har en hel drös med rejält tunga låtar och en näve riktiga ”bangers” som kommer göra sig fullständigt tillrätta på de större scenerna. Materialet på denna skivan är bredare på alla håll, men utan att på något sätt tunna ut vårt sound. Vi har 100% fria händer och förtroende från skivbolaget, så man vet att man kan fokusera på att leverera så bra musik som möjligt istället för att kämpa om juridiska rättigheter. Och det känns riktigt bra! Musikaliskt kan vi säga så här, där förra plattan var en kort och intensiv genomrusning av mentalsjukhuset har vi här en gedigen rundtur genom alla avdelningarna, inklusive källarplanen där de riktiga dårarna håller till… Vi ser verkligen fram emot att höra reaktionerna på plattan och komma ut och lira låtarna för publik!

Där har ni det. Munriff och att likna sina låtar vid mentalpatienter kan ju inte bli annat än bra. Nästa år i samband med att ’Human Plague’ släpps åker bandet ut på en längre Europaturné. Exakta detaljerna kring turnén kommer att publiceras inom en snar framtid, så håll ögonen öppna!