En popgrupp är inte bara en popgrupp

Pica Pica
Denial/Lift Me Up
(Egen utgivning, 2015)

Det ligger i tiden att inte ha några tyglar, att låta gränserna vara flytande och ramarna väldigt löst hållna. En popgrupp är inte bara en popgrupp, en målare är inte bara en målare, de kan lika gärna vara varandra och låta korsa varandras gränser när helst det passar.

Konstnärskollektiven frodas. Pica Pica är ett av dessa.

Det kan vara svårt att ta till sig när det börjar ordas om att allt ska vara fritt och att människor med allsköns professioner ska blandas i ett kollektiv där alla hjälper till att föra utvecklingen framåt. I teorin blir det lätt snårigt och avskräckande. De mest konservativt lagda ställer sig frågan, varför kan en popgrupp inte bara få vara en popgrupp?

Men det är ju just vad det är. När man lyssnar på Pica Pica och dess två smakprov – Denial och Lift me up – från kommande epn ”The Lighter” är det en dramatisk popgrupp som träder fram och har man problem med det andra är det bara att lämna de tankarna därhän.

De två spåren frigjordes under gårdagen och passar som hand i handske i det musikklimat som råder för stunden. Det är drömskt och elektroniskt, men är samtidigt inte befriat från svärta. En klädsamt reflekterande ton läggs an på ett sådant sätt att låtarna har en tendens att växa. De smyger sig liksom på mig lyssning för lyssning tills de uppfordrande klamrat sig fast i hjärnan. Loungepop goes medryckande.

Att de här två spåren landar ungefär samtidigt som Martin Sköld-ledda Closure släppte sin fenomenala debutep känns symptomatiskt. Det är så här stämningsfull popmusik låter vårsommaren 2015.

Ni lär få all anledning att lystra till namnet Pica Pica i framtiden och ja, det kommer förmodligen ske i fler sammanhang än bara i Spotify-listorna.

 

Denial/Lift Me Up