Peter Ericsson

En enorm pr-succé inför #melfest

Ikväll uppträder Rickard Söderberg, alias @Gaytenor, i Melodifestivalen. Ikväll går han också vidare från sin delfinal. Med den fenomenala pr han just nu har i ryggen är något annat en fullständig omöjlighet.

Den rättframme, vältalige och modige sångaren har på kort tid blivit lite av en symbol för tolerans och medmänsklighet. För att stå upp för mänskliga värderingar med humorn som främsta vapen. Inte minst i de sociala medierna där han förekommer flitigt.

Bara det gör honom folklig. Hans minst sagt festliga sms-utbyte med en hatare som tog upp stor plats i medierna ganska nyligen gjorde naturligtvis sitt till för att sätta honom i rampljuset. Det skrevs spaltmeter om hur Söderberg på ett elegant sätt satte den anonyme hataren på plats och i förlängningen rent av fick en ursäkt tillbaka.

Det var ovärderlig pr och nu när det är dags för deltagandet går det hela ett steg längre.

gaytenorIgår började så nästa sociala medie-succé för Söderberg. Han själv och hans promotionbolag började som en blixt från klar himmel dela en maskad Twitter-konversation mellan sångaren och en näthatare (ni ser den här intill). En underfundig dialog där hataren hatar (förvisso vältaligt) och där sångaren svarar honom med textutdrag ur kända schlagermelodier.

Fantastiskt underhållande och bilden började naturligtvis okritiskt delas och spridas som en löpeld i alla upptänkliga sociala mediekanaler (jag tillhör själv dem som i alla fall en gång tryckt på dela).

För att då inte tala om att de stora medierna omedelbart plockat upp det som stort exponerad nyhet.

Vi kan kalla det en monumental pr-succé. Precis vad som passade som hand i handske för att hamna i ropet och på allas läppar inför kvällens framträdande i Melodifestivalen.

Men det stannar inte där. Den så utomordentligt lyckade marknadsföringen detta innebär kommer nämligen i flera vågor.

För inte nog med att Rickard Söderberg får gigantisk spridning och uppmärksamhet för att återigen gå i klinch med de onda makterna på internet. Det uppstår dessutom, som så ofta i sådana här sammanhang, en diskussion om huruvida den där Twitter-konversationen som delas verkligen är på riktigt eller om det är en listigt uttänkt fejk för att få uppmärksamhet.

Flera analyserande och penetrerande inlägg som går på djupet med den där konversationen för att avgöra dess äkthet (läs till exempel här och här) har publicerats och just likt Twitter-konversationen börjat spridas som en löpeld i alla upptänkliga sociala mediekanaler (jag tillhör själv dem som i alla fall en gång tryckt på dela).

Med andra ord, det skrivs ÄNNU MER om Rickard Söderberg. Han blir ännu mer i ropet.

I två vågor sköljer han alltså över den uppkopplade mänsklighetens medvetande med stormkraft.

Huruvida det hela är äkta eller inte spelar i själva verket inte särskilt stor roll (roligt är det ju oavsett). Han själv hävdar (kanske inte så oväntat) till synes att så är fallet.

 

Oavsett vilket är det en storstilad pr-succé som garanterat kommer bära Gaytenoren vidare i #melfest ikväll. Räkna med det.