Efter Ryan Adams ”1989”: Fler coverskivor vi vill se

I veckan släppte Ryan Adams skivan ”1989” – en hel coverskiva på Taylor Swifts album med samma namn som släpptes för knappt ett år sedan. Ett lika märkligt som högkvalitativt projekt. Skivan har belönats med höga betyg av recensenter och jag måste hålla med om att den starkt Springsteen-doftande covern på Shake it off är fantastiskt bra. Men ändå, är det inte något som skaver med att Adams bara kapar en skiva som inte ens är ett år gammal och gör låtarna till sina egna?

Jag vet inte, som sagt det är märkligt men också underhållande. Och kanske kan det bli nästa grej i musikvärlden, att istället för att göra en cover på en låt helt enkelt sno hela skivan.

Jag listade fem svenska cover-projekt som jag garanterat skulle låna ett öra eller två:

thastrom

Thåström – ”Forever”
Några av Broder Daniels bästa låtar, översatta till svenska och förvandlade till blytunga och monotona stenstoder av Thåström. Resultatet skulle bli bland det mörkaste ett par högtalare kan utstöta.

 

hakan

Håkan Hellström – ”Little Jinder”
Från en generationsartist i Stockholm till en generationsartist i Göteborg. Håkan Hellström skulle kunna förvalta Little Jinders syn på livet som 20-nånting och tillsammans med sitt storband göra låtarna till en något för en arenapublik på 70 000 personer.

 

seinabo

Seinabo Sey – ”Islands & Shores”
Deportees har visserligen redan en fantastisk sångare i Peder Stenberg. Men kör man låtarna på ”Islands & Shores” genom ett soulfilter och lägger på Seinabo Seys mäktiga röst så är gåshuden förmodligen ett faktum.

 

firstaidkit
First Aid Kit – ”Meliora”
Systrarna Söderbergs vackra stämsång skulle kunna förmedla Hin Håles budskap precis lika bra som Papa Emeritus III och de namnlösa gastarna. Semiballaden He Is skulle förstås passa utmärkt i folk-kostym, men även låtar som Majesty och Cirice har potential att bli djävulskt lyckade.

 

jjJJ – ”Fulkultur”
Om JJ tar Stenströms popdängor och klär in dem i sin sammetslena elektropop är jag rätt säker på att resultatet skulle bli en fantastiskt skön platta.
Vilka hela albumcovers skulle du vilja se bli verklighet?