Eddie Wheeler delar med sig av mörker och moll

Något som förbryllat många mina vänner har alltid varit min smak för mörk och mollstämd musik. Jag har mer gånger än jag kan minnas fått höra följande eller variationer på – Men Eddie du som är en sådan glad och positiv kille hur kan du lyssna på detta tråkiga deppiga?
Men för mig har det varit precis tvärtom. Hur kommer det sig att mina deppiga vänner alltid lyssnar på hysteriskt glad musik och varför blir dom inte gladare av den? Sanningen är att musik är en ventil för oss alla. Och jag tror det är viktigt att våga ta till sig alla tankar och att våga låta sig bearbeta det jobbiga. Ett sätt att bearbeta detta är just genom musiken.
Så här mina damer och herrar kommer några låtar i moll som jag tycker är fantastiska.

1. Eddie WheelerBurn it
Min nya singel. En låt om att våga nudda botten innan man kan resa sig igen. Eller som den där historien om fågel Fenix ni vet. Man måste ibland radera allt det gamla innan man kan börja om från början. En låt om att acceptera, falla till botten och börja om.

2. Depeche modeIts no good
En fantastisk låt som inspirerat mig och mitt musikskapande en massa. Låten är med på den lika fantastiska skivan Ultra som jag köpte när jag gick i gymnasiet. Hade just fått tinnitus då och hade supersvårt att koncentrera mig. Lyssnade på denna låten på repeat och tillsammans med Its no good lyckades jag övervinna mina tjut i öronen, eller tja inte övervinna utan hitta ett sätt att lära sig leva med dem.

3. Nick CaveWide lovely eyes – LIVE KCRW
Sådan enkel låt som är full av kraft. Älskar hur den ligger på gränsen till att falla samman under hela framträdandet men aldrig egentligen är i närheten av det. Det är just orosmolnet i den bakersta ljudbilden som gör låten så levande och spröd. En fantastisk låt på alla vis.

4. Pj HarveyShame
Som en mjuk smocka. Minns ni när man var liten och man blev mer ledsen när en förälder blev besviken på en än arg? Ibland är det subtila det som berör oss mest. Något som Polly leker med i denna låten. Fantastisk text som kan analyseras in absurdum.

5. Lana del ReyGods and monsters
Som ett rop från svunna tider romantiserade tider. En låt om att våga tro trots att oddsen är svåra och att man sitter i skiten. Att balansera mellan mörkt och gott och försöka plocka upp guldkorn från båda sidor. En produktion som ger mig gåshud.

6. Scott WalkerFarmer in the city
Världens kanske häftigaste låt av en av världens mäktigaste sångare. Vad handlar denna mystiska låt om? En bonde som säljer sin gård på auktion? En man förlorad i livet och säljer sin själ? Ge denna låt tid och lyssna. Snälla, för min skull.

7. Joy DivisionAtmosphere
Tja kommentarer är överflödiga. Ett mästerverk som ger mig livskraft varje gång jag hör den.

8. KodaLast stand
En låt som målar en tavla med toner. Jag har alltid haft en väldigt visuell bild av musik. När jag hör olika musik får jag en känsla med rörelser och färger. Låter helflumigt och är det också men för mig är musik som små tavlor. Last stand är dock ingen vanlig tavla, det är en Rembrandt. En fantastisk låt som bygger upp allt och vågar ta tid på sig i våra stressiga tider.

9. Eddie WheelerPush it
En låt jag skrev till bara mig själv, gjord för svåra tider när man måste kämpa och hitta kraft.