Drefvet tar ett snack med Agent Side Grinder

Sveriges elektroniska giganter Agent Side Grinder är tillbaka med sitt femte album ”A/X”. Det är bandets första skiva med sångaren Emanuel Åström och uppföljaren till Manifestpris-vinnaren ”Alkimia” från 2015. ”A/X” har föregåtts av de båda hyllade singlarna ”Doppelgänger” och ”Stripdown”.

Så det var väl dags att ta ett snack med electro-pionjärerna. Drefvet ställde frågorna och Peter Fristedt stod för svaren.


Känner ni att ni jobbar inom strikta ramar? Att elektro-publiken är ganska konservativ rörande soundet?
P: Vi har väldigt tydliga ramar inom bandet hur vi jobbar och vad som är en ASG låt. Så vi är konservativa i våran egen ljudvärld. Sedan om publiken eller scenen tycker vi är konservativa eller ej är upp till dom .

NI tar på den här plattan (och förra) in gästartister, vad betyder dessa gästspel för låtarna och hur väljs artisterna ni jobbar med?
P: Oftast är det personer som vi lärt känna när våra musikaliska världar har sammanstrålat, det kan vara ett band vi spelat med eller någon bekant till någon bekant som vi diggar.

ASG symboliserar för mig mörker, ett vackert mörker. Hur ser ni själva på er musik?
P: Jag har hört många tala om våran musik i termer av mörker och svärta. Jag förstår inte riktigt vad dom då menar med mörker? Jag tycker att våran musik har ett vardagligt allvar med vackra klanger och abstrakta element. Det kanske är det som är ett mörker?

Hur ser skapandeprocessen ut inför ni spelar in ett album. Vem tar med sig vad till bordet? Kommer ni in med olika idéer eller är det tomma blad från första dagen?
P: Det mesta sker via korsbefruktningar av olika ljudelement , oftast har Johan ett riff som nöts fram och får möta andra ljud i processen då uppstår något nytt som vi spinner vidare på. Vi jobbar med en MPC där trummorna programmeras sedan testar vi låt uppslagen. det tar väldigt lång tid.   

ASG får (vare sig ni vill eller inte) agera pionjärer inom synthmusiken, vilka andra band och artister räknar ni in som era allierade inom genren?
P: Cabaret Voltaire har alltid varit  stora för oss , Kraftwerk  likaså. Även Einstürzende Neubauten. Klinik har vi också intresserat oss mycket  soundmässigt. Twice a Man är fina dom med.

Nu är väl ändå stridsyxan sedan länge nedgräven mellan rockare och synthare, så vem vann?
P: Den ringmodulerade kombinationen av dom båda.

Hur ser framtiden ut för ASG?  Turnè? Samarbeteten?
P: Vi har några festival spelningar runt om europa nu i sommar sedan några helg gig i höst samt en ganska lång turné i Oktober. Vi håller alltid på med olika samarbeten och projekt. Vi hoppas sätta ihop en remix samling eventuellt.