Åsa Olofsson

Drefvet möter Orsakan

Orsakan, eller Pia Olofsson som hon heter, sjunger indiepop på skånska som vibrerar på alla frekvenser.
Hon har en förmåga att förmedla historierna i sina texter på ett sätt som lätt får oss att kastas tillbaka till allt från den första kärleken, till det första övergreppet.
Nu är hon aktuell med den mångbottnade EP:n “Till er”.
Där vi får följa med i tonårens längtan till något större,första kärleken i Lund, äta fiskpinnar och dansa för länge på nattklubbar i Berlin och avslutningsvis till en historia om det som inte får hända.
En naken och personlig berättelse om sexuella övergrepp och vad det egentligen betyder att vara stark.

Pia Olofsson är en Borlängebaserad artist, med rötterna i Skåne.
Hennes stämma förmedlar personliga erfarenheter och känslor.
Detta förstärks genom att hon sjunger på skånska, ärligheten och träffsäkerheten slår volter.
Med sin orädda attityd skriver hon från hjärtat för att nå alla som någon gång känt sig ensamma.
Med dynamik, glada toner och finurliga arrangemang skapas kontrasten till de ofta deppiga texterna.
Det feministiska budskapet är lika viktigt som musiken.
Orsakan ger oss mångbottnad och ärlig indiepop på skånska som vibrerar på alla frekvenser.
I hennes röst får både värme, desperation och glädje plats.

Drefvet tog sig en pratstund med Pia Oloffson.
Om dåtid, nutid och framtid och givetvis annat matnyttigt.

 

Drefvet möter Pia Olofsson

Hur och när började ditt musikaliska intresse?
Det började nog i kyrkokören i den lilla byn Långaröd där jag växte upp. Jag sjöng alltid högt. Vid ett tillfälle, när jag var runt 6 år, var det ingen annan i kören som dök upp när vi skulle ha konsert. Inga problem sa jag, och ställde mig framför hela kyrkan och sjöng helt själv. Alltså hur coolt? Jag som 6-åring är typ min största idol.

Vilka grupper och artister har gått vid din sida under uppväxten?
Vi har aldrig lyssnat speciellt mycket på musik i min familj. Men pappa hade en skiva med Creedence och en med irländsk musik som gick på repeat. De kan jag fortfarande utantill.

Men det som påverkat mig mer är nog den musiken jag så småningom hittade till på egen hand. Melissa Horn, Veronica Maggio, Annika Norlin, Kultiration, Linnea Henriksson, Håkan Hellström, The Kooks.

Vad betyder musiken för dig? Dels din egen men även musiken i stort.
Min egen musik står väldigt mycket för en personlig inre resa för mig. Den tvingar mig att vara modig.
Som med mitt singelsläpp om sexuella övergrepp den 8 mars. Det var liksom aldrig någon fråga om att den inte skulle släppas för att det var för jobbigt eller privat. Jag bara visste att den behövde komma ut, både för min egen och andras skull. Men då fick jag ju lov att verkligen stå för allt till 100%, och kunna prata om det och svara på en massa frågor om det. Det har faktiskt varit ganska svårt. Men det har gjort mig mer modig och självsäker. Musiken och speciellt att stå på scen är också en plats där jag får vara precis som jag vill, där kan jag aldrig vara ”för mycket”. Ingen kan liksom nå mig där.

Musik i stort är en väldigt viktig del av mig. Jag tänker på när jag var på praktik på Argentinas landsbygd och det enda som lyssnades på i musikväg var en sorts folkmusik som kallas ”chacarera” eller ”rock nacional” (var såå trött på det, tyckte allt lät likadant). Vi hade varit utan telefoner och möjlighet att kommunicera med omvärlden ett bra tag, och då hittade jag min iPod i resväskan. Alltså det var obeskrivligt. Jag satte mig själv på kvällen i min säng och lyssnade på ”Dansa, fastän” Med Säkert! och jag kände mig med ens alldeles trygg och hemma igen. Praktiken var SÅ utmanande och tuff på många sätt, men jag kommer aldrig glömma Annika Norlins ord. Där och då fick jag kraft att fortsätta dansa, fastän mitt hjärta på ett sätt höll på att brista.

Ordet ”feminsism”, vad betyder det för dig?
Frihet! Att vi ska få känna oss fria och autentiska, allihopa!!
Att ingen blir nedvärderad eller inlåst i ett fack på grund av normer och föreställningar. Vi ska inte behöva vara rädda för att gå hem ensamma på kvällen, och vi (kanske speciellt män) ska kunna prata om sina känslor utan att riskera en gliring för att man är ”blödig” eller nå annat dumt..

Musik ska byggas utav…ja vad?
Jag återkommer till känslor här igen. Det är grunden i alla mina låtar, och till vilken musik jag väljer att lyssna på.

Ära och framgång som marionettdocka eller hanka sig fram fast på egna villkor och regler?
Äh, jag trotsar dig här. Tänker inte gå med på att behöva välja. Så jag säger ära och framgång med egna villkor och regler!

Om din musik var ett klädesplagg, vilket plagg skulle det då va?
Åh, en långkappa i glitter! Den kan du svepa in dig i och känna dig trygg, samtidigt som du är redo för finmiddagen eller ett rave i skogen vid en sjö.

Var befinner du dig om 7 år?
Om 7 år.. då är jag 34…
Jag bor i ett stort hus på landet med någon jag tycker om och har två golden retrievers! Jag har en studio i ladan, jag jobbar mycket hemifrån (vilket betyder att jag kan vara varsomhelst i världen). Jag jobbar med att inspirera, jag anordnar mysiga festivaler i min trädgård, jag har varit på turné i Latinamerika och åker också runt på Sverigeturnéer – då avslutar jag i Dalhalla!

Debut-EP o allt, hur skulle en säljpitch låta för någon som aldrig hört din musik förut?
Ärlig och modig indiepop på skånska med själsfrekvensen på 100!