Maja Thoren

Dom Orena har ordet

”Vad dina vänner säger om dig när du inte är med” spelades in i anrika Silence studio påsken 2016, precis som förra skivan ”Rädd att bli rädd”.

Anledningarna har varit flera. Under 80-talet bodde Liten och hennes familj i Värmland och kom att känna de som jobbade i och runt studion väl. Att stänga in sig i en bubbla som enbart handlar om att spela musik, äta och sova ger ett särskilt fokus – endast med ansträngning går det att ta digital och fysisk kontakt med omvärlden. Det är också ett mysigt upplägg att sova i inspelningshuset och laga mat till varandra.

Samtidigt vill vi i Dom orena blicka framåt och göra musik som är nutida eller allra helst framtida (även om alla skriker new wave och postounk så fort någon slänger på en choruseffekt på gitarren och sjunger lite utmanande). Christoffer Zakrisson som var med även vid förra skivan har fått större utrymme i produktionen och kommer från andra musikaliska miljöer än bandet. Han säger själv att han alltid varit yngst i alla sammanhang han rört sig, och denna skivinspelning var inget undantag. Annars arbetar han bland annat i Ingridstudion och som ljudtekniker på en massa livespelningar.

Skivbolaget Silence grundades 1970-talet och Anders Lind och Joseph Hochhauser. Den första skivan de gav ut var Gudibrallan (många år senare hamnade Oscar från Dom orena på en spelning efterfest med dom, och till övriga bandmedlemmars förtjusning fick Gudibrallansångaren då komplimangen att han såg ut som en entreprenör). Under senare delen av 70-talet flyttade Anders till Koppom och de byggde om en gammal skolbyggnad och öppnade Silence studio 1979. Allt från Philemon Arthur and the Dung, bob hund, Dag Vag och Eldkvarn till Hassan har kommit ur detta.

Anders jobbar fortfarande och kikade förbi studion och delade med sig av allt från ljudtips till lite anekdoter från förr (bland annat om en uppfinning som revolutionerade kommunikationen med dykare) Delar av en kommande dokumentär om studion spelades också in samtidigt som Dom orena var där, så vi ska väl inte spoila några goda historier redan här. studio

En skivinspelning är ofta en väldigt intensiv process där stämningen och allt som händer runtomkring påverkar slutresultatet lika mycket, eller kanske mer än inspelningsteknik och efterarbete. Denna inspelning var inget undantag och Dom orena handlar mycket om att våga släppa in och väva in sånt i skapandet.