Åse Bengtsson Helin

Doktor på låtsas – Uje på riktigt

Uje Brandelius
”Här kommer livet (och du fattar ingenting)”
(ETgohome, 2015)

Kuriosa: Den allra första spelningen på den allra första Hultsfredsfestivalen jag besökte var med Doktor Kosmos. Det var juni år 2000 och jag och mitt sällskap (som numera sjunger opera och är stationerad i Berlin, ännu mer kuriosa!) var till och med på plats utanför en löjlig liten avspärrning vid tältscenen i god tid innan det var dags för indiegruppen att kliva på scen.

Då var de i ropet med ”Evas story”, ni vet skivan som lämnade efter sig välkända hits som Le Punkrocker, Stoppa valfriheten, På låtsas och på riktigt samt Högstadiepersonerna.

Jag gillade Doktor Kosmos då och så fortsatte det sedan genom åren. Trots att den tokroliga framtoningen som innebar att man aldrig riktigt visste om det var på låtsas eller på riktigt mer och mer fasades ut. Trots att det för varje skiva som släpptes blev större och större mellanrum mellan de riktigt starka låtarna.

Men sedan 2008 när gruppen släppte plattan ”Hallå?” och gjorde slut med sina fans har det varit tyst…och det är inte förrän nu jag inser att jag faktiskt har saknat dem ganska ordentligt.

För som från ingenstans är han plötsligt tillbaka. Doktor Kosmos-frontmannen Uje Brandelius som slitit sig från sitt politiska arbete i riksdagen och spelat in en soloskiva. ”Spring, Uje, spring” som har releasedatum satt till 7 oktober.

Första smakprovet Här kommer livet (och du fattar ingenting) skulle ha kunnat vara en Doktor Kosmos-dänga. Om bandet mognat musikaliskt och växt upp så pass att de börjat omfamna pornografisk bas och glädjesvallande blåsarrangemang. Sången är karakteristisk, det lekfulla omfamnandet av pop finns där, men det är ändå inte samma sak.

Uje Brandelius solo känns inte riktigt lika lurig som i Doktor Kosmos, vilket högst oväntat faktiskt känns positivt. Kanske är det så att även jag omfamnats av vardagen som den ser ut på riktigt när åren går. Lika mycket som jag gillar den här låten, lika mycket nyfikenhet väcker det att kommande skivan sägs ha ett kärlekstema som hängs upp på barn och jobb och livet istället för den humorgarnerade politiska syrlighet som annars varit Brandelius stridsvapen.

Som om allt det där andra bara var på låtsas och det han nu besjunger, verkligheten i realiteten, är på riktigt.

…och i den medföljande videon rockar han loss nästan exakt likadant som han gjorde på scen den där junidagen i Hultsfred.

Här kommer livet och jag ska göra mitt allra, allra bästa för att fatta….och digga.