Djupt i den småländska natten

Deep in the night, I am looking for some fun…

Orden från Günthers stora magnum opus Ding Dong Song (en cover på den holländska duon Phil & Companys Tralala från 1984 som ni kan se i ett fantastiskt videoklipp nedan) är förmodligen den perfekta beskrivningen av Emmabodafestivalen.

Den lilla sammankomsten i Småland där ungdomar av den yngre sorten i alkoholens, lössläppthetens och nå väl ibland även narkotikans tecken, söker förlustan långt in på småtimmarna blir sammanfattade i ett nötskal på bara några sekunder.

Men att den metrosexuella sköningen skulle bli bokad till popfestivalen. Nej det trodde jag aldrig.

Emmabodafestivalen må vara ett ställe man åker till för att festa i en knapp vecka. Så har det alltid varit. Men vid sidan av den ultimata festen har festivalen ändå alltid dragits med en stämpel av att vara på banan när det kommer till popmusik. Lite creddigt om man så vill. Hela tiden med ett finger känsligt vajande i vinden för att känna av strömningarna.

Därför är backtracksens okrönte konung en extrem överraskning bland bokningarna. Eller så är det bara så att Emmabodas bokare återigen har näsan i vädret och har förstått något som vi andra inte greppat. Att Günther är den nya indiepopen.

Oavsett vilket. Günther är en sådan där genomfestlig bokning som gör att jag återigen faktiskt tänker tanken på att damma av sovsäcken och åka på tältfestival.