Det kommer aldrig att bli samma sak igen

Basisten Peter Iwers lämnar In Flames och blir den andre ur bandets riktiga kärna att lämna inom ett drygt år. Han lämnar ett gigantiskt tomrum efter sig. BANDET In Flames blir aldrig detsamma igen.

På tisdagseftermiddagen meddelade basisten, som varit en del av orkestern i närmare 20 år, via sitt Instagram-konto att det är dags att kliva av. Att även han väljer att kliva åt sidan för att satsa på andra göromål.

Friends, I have decided to leave In Flames to pursue other endeavours. As a result, this current US tour will be my last one with In Flames, so if you are around, come and say hi. It has been almost 20 years of fun and I am eternally grateful to you all for all the support you have given me and the rest of the guys throughout all these years. You made it all possible. Now is the time for me to move on with other musical and non musical adventures. I wish the very best to Niclas, Anders, Björn & Joe. Hope to see all you Jesterheads down the road in my future endeavors. Follow my instagram @peteriwers for updates. Stay tuned May the force be with you Sincerely Peter #inflames #twentyyears #jesterheadsrule #goodtimes

Ett foto publicerat av Peter Iwers (@peteriwers)

 

Det känns trist, men samtidigt på något sätt väldigt naturligt.

In Flames var med och formade det som kom att kallas för The Gothenburg Sound och kan rent av kallas för ett av de allra viktigaste banden för genren. Man har heller inte tvekat en sekund inför att utveckla sitt sound och hitta nya vägar. Men den senaste tiden har gruppen för varje år som passerat gått mer och mer mot att vara något annat än det där BANDET som en gång definierade metal från Göteborg och skapade en hel rörelse.

Sättningsförändringar i In Flames är inget nytt, det hände en hel del på den fronten redan i bandets begynnelse, men av den kärna som stabiliserades och definierade In Flames sound finns nu bara spillror kvar.

En efter en har de ack så viktiga byggstenarna fallit ifrån. Jesper Strömblad föll bort redan för många år sedan av personliga anledningar. Trumslagaren Daniel Svensson valde att kliva av förra hösten och nu kastar alltså även basisten Peter Iwers in handduken.

Kvar från det band som definierade In Flames sound på klassiska skivor som ”Colony” (1999), ”Clayman” (2000) och ”Reroute to Remain” (2002) för att sedan fortsätta att förfina något som snarast kan kallas en era i musikhistorien med ”Soundtrack to Your Escape” (2004), ”Come Clarity” (2006) och ”A Sense of Purpose” (2008) finns nu bara sångaren Anders Fridén och gitarristen Björn Gelotte.

Den dynamiska duon som förvisso legat bakom låtmaterialet under merparten av bandets sentida karriär, men som nu ensamma ska stå för allt det där som tidigare var gruppen, BANDET In Flames.

Vi behöver inte spekulera i anledningarna, dem kommer han säkert att lägga fram själv när andan faller på, men det är fullt begripligt om det är så att även Peter Iwers ledsnat på In Flames.

Bandet har som sagt mer och mer tappat den där bandglöden som fanns när de lade grunden till vad de är och släppte nyligen sin förmodligen mest färglösa skiva på över 20 år – ”Battles”.

In Flames har blivit något mycket mer än ett band. Vilket också underströks av att man rekryterade amerikanen Joe Rickard när Daniel Svensson inte ville vara med längre.

Inget fel på att ha en amerikansk trummis och Joe Rickard är skicklig på sin sak, men det var i mina i allra högsta grad subjektiva ögon det sista lilla steget som gjorde att In Flames fortsatte i utvecklingen från att vara BANDET med stort B till att bli företaget med aningen mer cynisk agenda.

Jag betvivlar inte att herrar Fridén och Gelotte tillsammans med Niclas Engelin, Joe Rickard och någon nyrekryterad stjärna på bas kommer att fortsätta kuska runt.

The show must go on som man säger. In Flames omsätter mycket pengar och skapar arbete och försörjning för många människor. Jag har absolut ingenting emot att det blir så.

Peter Iwers var förmodligen den mest anonyme av In Flames-medlemmarna, men kommer ändå lämna ett stort, stort tomrum efter sig. Han och de andra ur kärnan som skrev historia symboliserade något. I alla fall för mig. Bandnamnet finns kvar, låtskatten är odödlig, men saker förändras och jag har svårt att se summan In Flames vara större än sina beståndsdelar i framtiden.

Det kommer aldrig att bli samma sak igen.