Håkan Kjellgren

Det här missar vi inte på Popaganda

I helgen sätter vi punkt för festivalsommaren. Popaganda går av stapeln vid Eriksdalsbadet i huvudstaden och Drefvet finns givetvis på plats och rapporterar.

Här är guldkornen som redaktionen anser att ni bara inte får missa på sommarens sista stora fest.

 

Håkan Kjellgren

The Pains of Being Pure at Heart
Lilla scenen, fredag 20.45
Redan när det gamla popsnöre som är jag nåddes av de första tonerna av Come Saturday, från bandets självbetitlade debutalbum 2008, var jag helt såld. Ett par år och album senare kom plattan ”Belong” – vilken innebar det i särklass bästa (?) album svensk 90-talsindie som någonsin släppts… av ett gäng amerikaner… 2011. Och i år fortsatte bandet, som nu blivit en av mitt senaste halvdecenniums stora nya favoriter, utveckla sin härligt energiska och spruttigt distade gitarrpop med albumet ”Days of Abandon”, med vilket de rör sig alltmer in i en synthluftig 80-talsatmosfär. Vilket fick mig att verkligen, verkligen längta efter att få erfara det band livs levande live.

Lilly Allen
Stora scenen, fredag 21.45
”Jamen det blir nog lite trevligt och charmigt. Och vi har ju ändå inget annat inkryssat just nu”, tänkte jag när jag och mitt sällskap knatade för att se Lilly Allen på Peace & Love i Borlänge härom året. Och charmigt var det. Med besked. Och proffsigt och roligt och nära och personligt. Hade ju alltid gillat Lilly Allen redan tidigare, men jag blev med råge positivt knockad, av hur ärlig hennes tuggummipoppiga hits kunde vara live. Det var så att jag önskade att jag var snubben längst fram som hade gjort en skylt som sa ”I’m pregnant with your child”. Med nya albumet ”Sheezus” i handväskan vågar jag hoppas på en lika härlig konsertstund.

Zhala
Lilla scenen, Lördag 15.30
Att signas av Robyn på hennes Konitchiwa Records som andra (och hittills enda andra) akt är en kvalitetsstämpel som heter duga. Och den hajp och de låtar jag sedan dess tagit del av har hällt åtskilliga hinkar ytterligare bränsle på min nyfikenhet.

First Aid Kit
Stora scenen, lördag 19.30
Behöver jag redogöra för en anledning? Kejrå – kan ju ta första bästa klyscha (som stämmer alldeles till fullo): Systrarna Söderberg hör, trots sina unga år, till Sveriges bästa och mest kompetenta låtsnickrare och framförare av demsamma… typ ever. Och yada-yada-yada. Såg dem på Music & Arts förra året och blev så klart lika mäkta som kärleksfullt imponerad. Och sedan dess har de ju dessutom släpp albumet ”Stay Gold”, som visar att jag rent av kan vänta mig ännu mer nu.

Malin Karlsson

Malin-Karlsson_avatar_1391454848-200x200

Nicole Sabouné
Lilla scenen, fredag 15.45
Alla som sett det här underverket live har blivit hänförda och förtrollade.
Det vill jag ju också bli och kanske till och med få uppleva sommarens bästa musikupplevelse?

Little Jinder
Lilla Scenen, lördag 14.00
Namnet avslöjar att detta är dotra till vårt nyckelharpspelande orakel Åsa herself. Jag tror att detta kan bli en riktigt bra spelning, framför allt för att hon inte är artist just för att hon älskar att stå på scen. (Har du några minuter över tycker jag att du ska spana in den heta videon till Inga E som vi E som hon gjort tillsammans med artisten Melo.)

Kindness
Lilla Scenen, lördag 20.30
Jag älskar Kindness album från 2012 ”World, You Need a Change of Mind”. Men eftersom jag inte är ett dugg övertygad av hans första singel från nya skivan ”Otherness” så hoppas jag att denna spelning mest består av mycket från gamla skivan och bara lite från nya och att det klappar mina öron medhårs.

London Grammar
Stora scenen, fredag 19.45
Ett band jag faktiskt aldrig har hört talas om men som fångade mig vid första tonen, och det är precis så jag vill att det ska kännas. Ibland hör jag likheter med Antony Hegarty (sångare i Antony & The Johnsons) vilket gör mig ännu mer exalterad. Jag hoppas på ett kärleksmöte mellan mig och den engelska grammatiken. Yes, I sure does.

Mikael Mjörnberg

Kelis
Stora scenen, fredag, 17.45
Jag Hultsfredsdebuterade ungefär samtidigt som Kelis gjorde detsamma på världsscenerna och när våra konsertvägar korsades vid Hulingens strand uppstod magi. Det var sommaren 2000 och en sådan där spelning som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat. Ryktet säger förvisso att genombrottshiten Caught Out There inte längre finns i setlistan, men hitlåtarna är många och jag hoppas innerligt på en favorit i repris. Utan tvekan den viktigaste spelningen att närvara vid på hela Popaganda.

Nicole Sabouné
Lilla scenen, fredag, 15.15
En av de coolaste tjejerna på den svenska musikscenen just nu får äran att sparka igång kalaset på Eriksdalsbadet. So This Is It är inte bara en av årets bästa låtar, det är också ett konstaterande som sätter en kraftfull punkt för festivalsommaren. Precis som Popaganda.

Lily Allen
Stora scenen, fredag, 21.45
Kontroversiell men sockersöt. Visst lär det vara så att det är en och annan som kastar en extra blick på Lilly Allen just av anledningen att hon tycks vara mästare på att skapa rubriker. Men glöm för allt i världen inte bort att det finns en gedigen låtskatt där i paketet också.

First Aid Kit
Stora scenen, lördag, 19.30
Jag kan inte påminna mig när en svensk akt blev så fullständigt sönderhajpad på alla fronter som First Aid Kit har blivit ända sedan suveräna singeln My Silver Lining släpptes. Med andra ord, upp till bevis. Sannerligen, upp till bevis!

Vit Päls
Stora scenen, lördag 14.45
Nej, jag har aldrig kärat ner mig i Vit Päls, heller aldrig ägnat dem särskilt mycket tanke under de perioder då de inte varit aktuella med ny musik. Men visst är det ett okej band och jag erkänner mer än gärna att jag är så ytlig att den här spelningen blir extra intressant mot den bakgrunden att det är orkesterns sista framträdande någonsin.

Fredrik Tideman

Vit Päls
Stora scenen, lördag, 14.45
Jag upptäckte nyligen Malmöbandet – och nu gör de sin sista spelning. Ett måste att se förstås. Jag ser fram mot en magisk version av Livet är underbart.

Kindness
Lilla scenen, lördag, 20.30
Robyn har varit med och spelat in material till Kindness nya skiva. Vågar man hoppas på ett gästspel?

Say Lou Lou
Lilla scenen, lördag, 18.45
Spelningen på Debaser Medis i våras var magisk. Kommer en festivalspelning i dagsljus vara lika bra? Nja, förmodligen inte. Kommer jag att stå där och njuta av systrarnas pop ändå? Givet.

Zhala
Lilla scenen, lördag, 15.30
Ännu mer Robyn-koppling. Zhala har släppt låtar via Konichiwa Records och är gör spelningar i USA med Robyn och Röyksopp. Själv gör hon cool elektropop. Lyssna till exempel på tunga Efter livet.

Veronica Maggio
Stora scenen, lördag, 21.30
En av mina höjdpunkter på Bråvalla var Veronica Maggios euforiska spelning. Energin! Allsången! Det här blir magnifikt. Jag kommer, jag kommer, jag kommer… Kommer du?

 

 

 PS: Popa-pepp i ljudform hittar du i topp-bilden överst i den här artikeln. Bara att klicka igång Spotify-listan! (Eller om du hellre vill öppna den i din egen Spotify).