Jag spelade i Bråvalla.
Inte på. I.
Och det var inte ens i närheten av Bråvalla.

Jag är inte på festival. Jag åker tunnelbana, hiss, rulltrappor och bajsar. Typiska kolla Instagram- och Facebooktillfällen. Så jag kommer inte undan. 95 procent av mitt flöde handlar om Bråvalla. #nukörvi #bråvalla #assåkärlek. Och en snubbe på tuben har en Iron maiden-tröja.
Men Bråvalla.
Det är inte en festival.
Det är ett fotbollslag.
Mitt fotbollslag.
Jag spelade i Bråvalla.
Ett sparka-i-marken-gäng, med närmast sörjande i publiken, från Vikbolandet i divison 6 till 4 beroende på hur många som dök upp träningen under säsongen.
Vikbolandet?
Inte ens i närheten av Bråvalla. En hel stad och massa rapsfält mellan. Ju.
Vem? Va? Varför? Hallå? Hej.

Så här.
På 700-talet. När vikingarna var grejen ägde slaget om Bråvalla rum. Det är så galet längesen att det inte ens är säkert att något som hände då har hänt. Deppigt för vikingarna – men så är det. Vårt twittrande kanske också är en osäker historisk fläck om 1300 år. Vem vet.
I alla fall.
Slaget om Bråvalla ska typ ha varit Champions league för vikingar – Svear mot Daner – och haft någon form av Game of Thrones-klass i mäktighet. Det snackas om drakar och Oden. Men exakt var fighten ägde rum är alltså väldigt oklart. Någon säger Bråvalla Hed i Småland andra det Bråvalla som några av musikvärldens allra största håller hov på just nu. Sen finns det dem som menar att vikingakampen tog plats på Vikbolandet – inte alls många drakvingar bort från Bråvalla IK:s hemmaplan, Östra Husby IP.

Fram till förra året var Bråvalla inget ord på folks tungor. Division 6 till 4-gäng snackas det sällan om – men nu har vi en egen hashtag.
Så även om alla unika festivalbilder gör mitt flöde en smula enformigt så älskar jag att alla hejar på mitt gamla bonka-gäng. När Bråvalla spelar i Champions league kanske det kommer 50 000 också.

Om skribenten

Henrik Engström

Det finns en sak som har format mig allra mest. Boken Extremt högt och otroligt nära. Den gjorde mig till en skrivande människa – som i sin tur gjorde mig till journalist. En journalist som är högkänslig, bor i Stockholm, skriver krönikor för Folkbladet i Norrköping och egna ord på bloggen längden.

Liknande inlägg