Den Stora Vilan tipsar om dubbelalbum

Det föll sig naturligt att göra ett dubbelalbum. Tidigt insåg vi att vi hade mycket låtidéer vi ville spela in och att stora delar av det materialet vi skrivit var svårt att få in på en LP. Spännvidden och variationen krävde ett större sammanhang för att fungera. På detta längre format finns större möjligheter att binda ihop fler typer av stämningar. Fler sidor att använda sig av rent fysiskt. Det kändes väldigt inspirerande att arbeta med ett för oss nytt format.

Den Stora Vilans dubbelalbumstips:

NATIONALTEATERN – ”Kåldolmar och Kalsipper”
En musikalisk teaterföreställning som är lika relevant för barn som vuxna. Allt ifrån det kommunistiska spöket till Agamemnon ryms på detta fantastiska album. Nationalteatern är något vi alla i Vilan vuxit upp med och ser som en av Sveriges främsta musikgrupper.

THE MOTHERS – ”Freak Out”
Fantastisk debut av Frank Zappa med 50tals pastischer, R & B och långa experimentella låtar. Ett av de tidigaste dubbelalbumen komponerat av en sann avantgardist, orädd och fri musik.

JEFF WAYNE – ”War of The Worlds”
Musikalisk adaption av H.G.Wells historia. En blandning av talad text och musik. Ett riktigt progressivt musikaliskt äventyr. Farkoster från Mars landar på jorden och sciencefiction berättelsen tar sin början.

GRATEFUL DEAD – ”Live/Dead”
Ett av de vanligaste sammanhangen där dubbelLP formatet använts är liveskivor. En mängd bra konserter har utgivits. Detta album med Grateful Dead är ett av de som format oss mycket och fångar bandet vid en av deras höjdpunkter under deras märkliga musikaliska resa.

PINK FLOYD – ”The Wall”
Ett väldigt ambitiöst verk komponerat framförallt av Roger Waters. En koncept- och temaskiva som senare blivit både konsert och film. Hela plattan följer en ramberättelse om en fiktiv karaktär vid namn Pink. Löst baserad på Rogers eget liv (och andras).

Fler bra dubbelLPs:

BOB DYLAN – ”Blonde on Blonde”

LOVE – ”Out Here”

HAWKWIND – ”Space Ritual”

THE WHO – ”Tommy”

BLÅ TÅGET – ”Brustna Hjärtans Hotell”

NEIL YOUNG – ”Journey Through The Past”

 

Den Stora Vilan – Utsikt Mot Havet