Den förste av den nya generationens pop-poeter

Filip Lundgren
Är det du
(BD pop/DigiNorth, 2015)

”Den förste av den nya generationens pop-poeter”.

ÄR DET DU - Filip Lundgren omslagExakt så står det i ämnesraden till det anspråkslösa mail som landar i min inbox i mitten av januari. Jag vet inte riktigt vilka den där nya generationen är eller vad Filip Lundgren egentligen är först med, men det får mig intresserad. Tack och lov kan jag konstatera så här i efterhand.

För Filip Lundgren är en ung herre med yvigt hår och gitarr på magen. Utrustad med en lyrik som författats på hemspråket och ett driv i sitt musicerande som gör att det drar mer åt rock- än poppoesi. Ni har med andra ord hört det förut.

Men det betyder inte att ni inte vill höra det igen.

För det här mina damer och herrar är en ung herre att hålla ögonen på framöver. Är det du är en liten melodi som sjuder av liv och där jag älskar att sångare Lundgren på ett snudd på Dennis Lyxzénskt sätt framhäver sin norrländska (han opererar från Luleå) i vissa stavelser. Ett medryckande stycke pop- eller rockpoesi som fungerar som en vitaminkick i januarimörkret och lovar gott inför vad som komma skall.

För det kommer mer från den förste av den nya generationens pop-poeter. Senare i år är han aktuell med fullängdaren ”Där inget annat finns” som bland annat producerats av Kitok.

Ni är härmed underrättade.