De vill vara onda – men alla skrattar

Pelle och Erik. Tyrant och Hellbutcher. Så lika men ändå så olika. Tvillingarna vill vara onda i egenskap av de senare, men världen tycks snarare vara intresserad av att skratta med/åt de förstnämnda.
– Bröderna Hårdrock!

Diverse medierapporter de senaste dagarna berättar om hur Pelle och Erik Gustafsson förlorat mot Ulf Malmros och bolaget Bob Film gällande namnrättigheterna till Bröderna Hårdrock.

Det hela är i all väsentlighet en ganska tragisk historia som bottnar i ett klassiskt SVT-klipp, en omdebatterad film och ett svinjävla ondskefullt black metal-band.

Allt med den gemensamma nämnaren – Bröderna Hårdrock.

De flesta har sett den legendariska livsstilsdokumentären från SVT där de två tvillingarna suktar efter Iron Maiden och väjer för hästskit med sin hårdrocksbil (om inte gör ni det strax här nedan). Där föddes uttrycket ”Bröderna Hårdrock” och det solidifierades senare av hyllade radio- och tv-reklamer för Trygg Hansa.

Erik och Pelle Gustafsson blev mot sin egen vilja lite av kultpersoner, men har varit noga med att hålla isär det där från sin seriösa konst. Den de skapar som Tyrant och Hellbutcher i black metal-bandet Nifelheim.

De vill uppmärksammas för sin musik, men skrattas åt för sin nördighet.

De glada ”Bröderna Hårdrock”-tillropen på gatan hade kanske avtagit lite när Ulf Malmros plötsligt började bomba ut sin film ”Mammas pojkar” och drog en vals om att den inte aaaaaalls var inspirerad av de två Iron Maiden-dyrkande och black metal-skriande tvillingbröderna.

I samma veva registrerade bolaget bakom filmen varumärket ”Bröderna Hårdrock” och sedan dess har tvisten varit ett faktum.

Tvillingarna har som det tycks mest velat ligga så lågt som möjligt med sitt eget underhållningsvärde, någon som så klart blir än svårare när Patentbesvärsrätten slagit fast att de inte har rätt till namnet som folk på gatan så innerligt associerar med dem.

– Att man svängde undan för en hästskit på vägen och det skulle förfölja en i resten av livet. Det är helt overkligt. Nu ska det tröskas en gång till så svennebanan får skratta. Och jag tvingas bli en levande reklampelare för filmen varje gång jag går ut för att köpa en limpa bröd. Du kan ju tänka dig hur kul det känns, som Erik uttryckte det i Ika Johannessons och Jon Jefferson Klingbergs utmärkta reportagebok ”Blod Eld Död” från 2011.

Det räcker alltså inte att de vill bli ihågkomna för det här:

Men allt som oftast uppmärksammas för det här:

Nu får de inte längre ens ha rätten till sitt eget putslustiga smeknamn.

Jag tycker på något vis att hela Bröderna Hårdrock-grejen är ganska bedårande, men tycker samtidigt synd om tvillingarna och har svårt att se poängen med att filmbolaget prompt ska hålla fast vid namnet.

 

Nifelheim kan ses på Truckstop Alaska i Göteborg nu på fredag den 21/2.