De Montevert om de bästa debutplattorna

Ellinor Nilsson, mer känd som De Montevert kommer från Älvdalen och släppte sin debutplatta ”Vänner & Fiender/Friends & Enemies” 2012, en skiva som blev hyllad i pressen,och tre av hennes singlar gick in på P3-rotation. Nu är hon tillbaka med en ny platta. Den 2:e december släpptes hennes nya, självbetitlade album. Ett album som enligt De Montevert själv känns som det ”riktiga” debutalbumet.

Så varför inte höra vilka debuter som artisten själv tycker hör till de bästa. Drefvet lämnar med varm hand över ordet till Ellinor ”De Montevert” Nilsson..

Spice Girls – Spice
Jag fyllde åtta den hösten och hade hört Spice Girls hemma hos kompisar så den här skivan låg högst upp på önskelistan. Så på min födelsedag fick jag ett kvadratiskt, platt paket, äntligen! Men när jag öppnade hade pappa köpt karaokeversionen. Motiveringen var att han ville stötta mitt sjungande och tyckte jag sjöng mycket bättre än tjejerna på skivan. Väldigt gulligt, men jag hade nog föredragit originalet.

The Strokes – Is this it
För att den förändrade mitt liv. När jag var yngre lyssnade jag mest på Blind Guardian, System of A Down och dylikt. Sen skickade en kompis jag hade träffat på ett forskningsläger ”Someday” via msn och jag blev helt tagen. Efter det var det indie som gällde och allt vad power metal hette försvann helt ur mitt liv.

Angel Olsen – Strange Cacti
Dels för att, wow, hennes röst… Jag får rysningar och blir lite kär varje gång jag hör den. Och dels för att det här är den ultimata ”första myset hemma hos mig”-skivan. Den är intim och inbjudande, men inte för ”romantisk”, perfekt till första hånglet i soffan. Dock inte på vinyl då skivan bara är sex spår lång, då får man springa en massa och det kan ju lätt förstöra stämningen lite.

Sam Cohen – Cool It
En av de skivor jag lyssnar mest på just nu. Om man skulle stänga in Tame Impala, Peter, Bjorn and John och The Beatles i en studio så skulle nog resultatet låta såhär.

The Bear Quartet – Penny Century
Det här är början av det största och bästa som hänt musik-Sverige någonsin. Ytterligare motivering behövs inte.

 

De Montevert