Josefin Landhagen

De ger fingret åt festivaldöden

Alla hjärtans dag – vitt vin och räkor, ömma kärleksförklaringar och förmodligen en och annan förlovning. Men kanske viktigast av allt, ett riktigt glädjande festivalbesked. Siestafestivalen är tillbaka.

Arrangörerna bakom Hässleholms finaste musikevenemang stod med böjda huvuden ifjol. Ekonomin gick inte ihop, biljetterna sålde för dåligt, artisterna var för dyra. Hela evenemanget brakade och festivalen ställdes in.

Det var sorg.

Vanligtvis brukar sådant där innebära att det är över för en överskådlig framtid. Arvika och Hultsfred är väl två synnerligen goda exempel att plocka fram när man ska tala om festivaldöden. Den epidemi som tycks plåga festival-Sverige och som pressar allt fler aktörer mot repen. Ifjol stod Siesta där i skamfylld samling med bland annat Peace & Love.

Men idag, på självaste Alla hjärtans dag, reste sig Siesta från de döda och gav fingret åt festivaldöden. Att festivalen återuppstår är ett väldigt glädjande besked. Att föreningen bakom lyckats återhämta sig så snabbt och dessutom betala tillbaka till biljettköparna är stort.

Nu är det tillbaka till rötterna som gäller. En festival som ska locka 3-5000 besökare och som kommer att arrangeras 11-12 juli är vad som planeras och premiärsläppet imponerar.

Timbuktu, Icona Pop, Hoffmaestro, Abidaz, Kartellen, Syster Sol, Emil Jensen och Kristian Anttila är kanske inga namn som imponerar djupt på luttrade musikjournalister eller får en gigantisk massa att jubla högt. Det är skickliga svenska artister som kommer synas på många scener i sommar, varken mer eller mindre.

Men för en festival med ambitioner likt dem beskrivna ovan är det kanonbokningar och från min sida är det bara att gratulera, hålla tummarna för att det ska funka den här gången och högt proklamera:

Välkommen tillbaka Siestafestivalen!