Days Of Elisa har ordet

Ur en enorm personlig tragedi föddes en skiva. När skrivandet får fungera som hjälp till ett snabbt tillfrisknande. Drefvet lämnade med varm hand över ordet till Lars Åhlund, sångare i albumaktuella Days Of Elisa där vi får en närmre inblick i vad låtarna på skivan handlar om, hur de har hjälpt under en av Lars svårast och mörkaste perioder.

Healing Wounds är den första låten jag skrev för denna skiva.
Låten och texten skapades ur frustation och ilska även om det arga försvann med tiden.
Ungefär en månad efter överfallet, fortfarande sjuk och rädd, hörde tv3 av sig och ville att jag skulle medverka i Efterlyst. Jag skulle vallas runt på brottsplatsen och gärna gråta lite, eller det var så det kändes. De var väldigt angelägna om min medverkan och tjatade duktigt. Samtidigt ville jag inget hellre än att vara stark och tillbaka på banan. Det är lätt att blanda ihop tillfrisknande med att vara frisk. Trycket från efterlyst, min egen längtan och frustration blev låten Healing Wounds. (Jag tackade nej till medverkan)

Bottled Baby Soul. Några månader senare var jag ute på turné igen med Miss Li som jag då spelade med. Det blev den sista turnén jag gjorde med henne och den sista turnén jag själv gjorde på ett tag. Rädslan i att inte uppskatta musik som jag en gång gjort löstes med flaskor med bubblande innehåll med hybris och förnekelse som följd. Det är den tiden som Bottled Baby Soul handlar om.

Money. Efter turnén blev jag sjukskriven på nytt med katastrofal ekonomi som följd.
Låten ironiserar över hur enkelt livet vore med en massa stålar på kontot men också om vilket svin man skulle kunna vara med obegränsad ekonomi.

The Room The Space The Body And The Presence är min personliga favorit på skivan. Frasen kommer ifrån en konststudent med skulptur som disciplin. När jag frågade honom hur han brukar beskriva sin konst för sina professorer fick jag svaret, ”det är bara att säga att den handlar om The Room, The Space, The Body And The Presence, det funkar alltid”. Texten är en manual för konstnärskap; har man inget att säga om sin konst får man istället hitta på.

Black Painted Pearl. Mitt dåvarande förhållande kraschade delvis på grund av traumat.
En vanlig när-kärleken-dött-låt.

Under Control handlar om att tappa kontrollen.
Saken är den att jag inte minns alls när jag skrev låten utan hittade den i min telefon två dagar efter en riktigt dålig natt då jag helt klart hade tappat kontrollen. När jag hittade låten fanns redan allt på plats, text, melodi och ackord.

My Heart. Ännu en låt om längtan efter att vara frisk och återställd.

Taken From A Movie. När livet känns som tagen ur en film. Det är bara att hoppas på ett lyckligt slut (vilket det också blev kan jag nu intyga).

Bittersweet My Lord. Man känner att allt är över men har inte riktigt tagit steget fullt ut ännu. Låten handlar om mellanland, ovisshet, och tankar om en ny framtid.

End Of This Song. Nu är allt över, nu går vi vidare och lämnar denna historia bakom oss. Det som gick förlorat blir starten på något nytt.

HÄR hittar du samtliga texter till ”As Opposed To Going Down”

 

Days Of Elisa – As Opposed To Going Down