Petra Sjöström

Boda blickar hemåt på ”Loophole”

Sedan en kollega introducerade mig för Songs of Bodas skiva ”Loophole” har jag inte kunnat släppa första spåret, Where my hands might go. Melodin fastnar i huvudet med en gång och jag vet inte hur många gånger jag har kommit på mig själv med att gå och nynna på den. När jag ringer upp Daniel Skoglund, som artisten bakom Songs of Boda heter, så vet han inte riktigt hur han ska beskriva den.

Daniel "Boda" Skoglund. Foto: Petra Wester Norgren
Daniel ”Boda” Skoglund. Foto: Petra Wester Norgren

– Vad ska man säga om den… Många av låtarna är det väldigt tydligt vad de handlar om och det fanns en tydlig idé, men den låten känns som att den bara… blev till. Det är nästan den svåraste att prata om.

Songs of Boda är Daniel ”Boda” Skoglunds soloprojekt. Daniel kommer ursprungligen från Borås men bor nu i Göteborg och har bland annat spelat med Rambling Nicholas Heron (som vann priset för bästa singer/songwriter på Manifestgalan tidigare i år) och varit livemusiker med Daniel Norgren. Songs of Boda har existerat i ungefär sex år, mer eller mindre aktivt, och skivan ”Loophole” spelades in i april förra året. Och även om han har svårt att sätta ord på skivans första låt så går det en tydlig röd tråd genom hela skvan: Att blicka hemåt.

– Första singeln Yellow handlar om Borås och förhållandet till min gamla hemstad. Temat är lite ”hemma” överlag, tillbakablickande och ”hur det var då”. En låt handlar om min pappa.

Varför det temat?
– Det visade sig när jag satt och skulle välja ut låtarna, då fanns det någon tråd där. Även om låtarna inte handlar om precis samma sak.

När jag frågar Daniel vilken genre han skulle sätta på sin musik blir det gitarrbaserad rock, även om det är ett väldigt brett uttryck. Merparten av skivan består av lugna låtar med gitarr och Daniels sång i fokus. I That foggy notion dras tempot dock upp.

– Det kändes som att det behövdes något sådant, hehe. Alla låtar skulle kunna bli lågmälda så jag måste anstränga mig lite för att få upp tempot. Men jag gillar det också.

På ”Loophole” medverkar Gustav Svedung, Anders Grahn och Emil Brandqvist, tre musiker Daniel har spelat med tidigare. Daniel har bott i Göteborg i femton år och varit aktiv musiker länge.

Hur är musikscenen i Göteborg?
– Den är bra. Det är mycket musiker här som slåss om platserna, men det är trevlig sammanhållning. Det borde finnas mer spelställen, Pustervik finns ju, men de är stora. Det skulle behövas lite olika stora ställen.

Nu efter skivsläppet ligger krutet på att komma ut och spela och att sälja skivor.

– Och sen har ju lite tankar på nästa skiva börjat komma. Det är väl klassiskt att när man är klar med en sak så blir man inspirerad att gå vidare och göra något nytt.

Du förresten, var kommer namnet Boda från?
– Det kommer från Borås, Boda var min högstadieskola. Det var Anders Grahn som kom på det. För att göra en lång historia kort: Han förvanskade en historia om att jag var biljardmästare på Boda. Det stämmer inte, men namnet har hängt med…

”Loophole” finns på Spotify.

600x600