Av glädje bygger man musik?

Nähedu Lill Lindfors. Där har du fel fel fel. Musik ska byggas av känslor. Äkta känslor.

Av alla tusentals, kanske miljontals låtar man hört i sitt liv så är det några som verkligen fastnat, som etsat sig fast inom en. Hur kommer det sig? Vad är det som gör att en låt kan fastna medans andra bara rinner av en som vatten på en gås? Jag har en tes, och nej du behöver inte uppsöka Chalmers databas för verifiering. Det här är en hemmasnickrad relativt nykter tes.

Musik som levereras med känsla, med äkta känslor i röst och text, den musiken fastnar. Man tar den till sig och man lyssnar lite mer, lite tydligare.

Ett exempel av alla dessa miljontals låtar är Ebba Gröns version av Staten & Kapitalet. En låt som otroligt många har hört och har en relation till. En låt som massakrerats oändligt många gånger på afterski och förfester. Varför? Jo för att Thåström tror på vad han sjunger. Han sjunger inte en text utan han levererar ett budskap. Han hamrar in orden i lyssnaren. Orden är spikar som fastnar och sitter stenhårt.

Det finns givetvis fler strålande exempel på låtar som framförts med sån känsla att den framkallar gåshud hos lyssnaren.

Dolly Partons röst i Jolene är ett fantastiskt exempel.

Eddie Vedders sång känns mer som ett desperat rop på hjälp och blir i sig ett kraftfullt instrument i Jeremy.

Peter LeMarcs viskande stämma i Evelina där känslorna klär varenda ord i sorg och hoppfull saknad.

För att nämna några. Alla har vi våra egna känslosvallande alster vi bär med oss tätt intill hjärtat.

Det kan vara en mening, en rad, ett ord där sången framförs med DET DÄR lilla extra som gör att jag för alltid kommer bära den med mig. Att låten kommer hamna på spotifylistor i all evighet.

Sån är jag.

Jag anser att musik ska byggas utav känslor. Äkta känslor.

Så nej Lill Lindfors. Musik ska inte byggas utav glädje. Av känslor bygger man musik.