Årets tio bästa låtar enligt Jonas Schwartz

2014 var året då Jonas Schwartz bidrog med det fina albumet ”Xpedition” till skivskörden och knep den hundrade platsen på Drefvets lista över årets bästa låtar. Det var också året då han tyckte att följande tio låtar var de som berörde honom allra mest.
Drefvet presenterar årets tio bästa låtar enligt Jonas Schwartz:

schwartz2Damon Albarn- The Selfish Giant
”Everyday robots” är den skiva som har spelats mest i mina lurar det här året och The selfish giant det klarast lysande spåret. Detta är kanske att förmiska, men den har framförallt varit min matlagningsskiva 2014!

Franska trion- Vad gudarna givit oss
Matti Ollikainens texter går rakt in i mig. Ett band som förtjänar så mycket.

The War On Drugs- In Reverse
Lyssnade mycket på den här i våras. Ångrar lite att jag inte hörde den först nu. Hade nämligen söndriga hörlurar när ”Lost in the dream” släpptes och första intrycket blev ju lite förstört. När jag väl fick nya så var ”förtrollningen” bruten.
Helt och hållet mitt fel givetvis.

Anders Wendin – 1952
Började lipa första gången jag hörde den. När jag hör låten så får den mig att vilja bli mer snäll.

Amason- Ålen
Kanske släpptes 2013 men jag upptäckte den i år och tycker att den förtjänar att vara här.

Jungle- Platoon
Ljudmässigt är det få låtar som smekt mina trumhinnor som Platoon. Vill nästan äta upp handklappen och virvelslagen. Enda låten på listan som är med mer för produktionens skull än det faktiska innehållet som givetvis håller hög klass det med.

Tigerbukten- Tut! Tut!
Ett band som gör folkparksrocken sexig, sexig igen. Det kanske den aldrig har varit. En Panglåt helt enkelt.

Father John Misty- Bored in the USA
Såg uppträdandet från Letterman. Fantastisk låt från en cool jävel.

Andrew Bird- Tin Foiled
Min gamla idol har på senaste albumet stakat sig in i folk-spåret. Ingen superskiva.
Tin foiled påminner om tidigare verk och är därför med här.

Jonas Schwartz- Hold On
En av de bästa låtarna jag har skrivit. Nerkluddad på ett felstämt piano hemma hos morsan och förfinad av och i André Laos studio i Masthugget Göteborg. Så stolt att jag nästan skulle kunna överväga att lägga av. Blir tyvärr alltid lika förvånad när det inte får den uppmärksamhet som jag målat upp i mitt huvud. Det är väl den frustrationen som får mig att göra en platta till.
Sedan sadlar jag om till målare som farsan.